fallback

Deutche Bank предвижда спад на еврото през първото тримесечие на 2007

От финансовата институция прогнозират понижение на единната валута до 1,20 спрямо долара и до 140 спрямо японската йена

11:34 | 10.01.07 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото може да достигне деветмесечно дъно спрямо щатския долар през първото тримесечие на тази година, според прогноза на Deutsche Bank, цитирана от Bloomberg.

От финансовата институция предвиждат спад на единната валута до 1,20 спрямо долара и до 140 спрямо японската йена, в резултат на забавяне на икономическия растеж в еврозоната. Прогнозата е противоположна на очакванията на мнозинството от пазарните участници. Според проучване на Bloomberg, проведено сред валутни анализатори този месец, консенсусните прогнози са за курс на еврото от 1,32 долара и 151 йени към края на март. Положителните нагласи се дължат на очакваните повишения на основния лихвен процент на Стария континент.

За 2006 година единната валута поскъпна с 11% спрямо щатския долар и с 13% спрямо йената, след като Европейската централна банка повиши лихвите шест пъти до 3,5%. На утрешното заседание на финансовата институция не се очаква промяна на лихвения процент, но според анализатори до края на тази година ЕЦБ ще предприеме поне още две повишения.

В прогнозата на Deutsche Bank се казва още, че към момента еврото е надценено, тъй като в цената му са калкулирани очакванията на пазара са силен ръст в еврозоната, докато рисковете остават значителни. Очакванията на банката са за още едно повишение на лихвите в Европа, последвано от две понижения до 3,25% до края на годината.

Според банката вече са налице някои сигнали за евентуално предстоящо забавяне на растежа. Обявените тази седмица продажби на дребно в Германия за ноември отчитат спад от 0,3%, което е третото им поредно месечно понижение. Негативно въздействие върху потребителите оказва увеличението на данък добавена стойност от 16 на 19% в най-голямата европейска икономика от началото на тази година.

От Deutsche Bank сравняват ръста на еврото спрямо йената с 24% за последните 5 години с този на щатския долар спрямо японската валута в началото на 90-те години на миналия век, след който зелената валута губи близо 50% от стойността си.

Към момента еврото се разменя срещу 1,2984 долара, като от началото на декември, когато достигна най-високата си стойност от март 2005 (1,3363 долара), е отчетен спад от 2,9 на сто. Курсът на единната валута спрямо йената е на ниво от 154,82, което представлява понижение от 2% от рекордните 158,03 йени, достигнати на 3 януари тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:55 | 05.09.22 г.
fallback