fallback

Златото понижи стойността си през декември, противно на прогнозите

Над 80% от участниците в проучване на Bloomberg, проведено в началото на декември, са били на мнение, че златото ще поскъпне до края на 2006 г.

12:58 | 03.01.07 г.
Автор - снимка
Създател

Златото понижи стойността си през месец декември, противно на очакванията на повечето анализатори, които прогнозираха ръст за ценния метал. Цената на златото загуби 1,7% до 636,70 долара за тройунция в последния месец на миналата година.

Над 80% от участниците в проучване на Bloomberg, проведено в началото на декември, са били на мнение, че златото ще поскъпне до края на 2006 година.

Значително по-добре се представят обаче фондовите пазари – Morgan Stanley Capital International World Index, който включва компании от 23 страни, включително САЩ, се е повишил с 2% през декември.

В първите месеци на 2006 година инвеститорите бяха привлечени от златото като алтернативна инвестиция и „убежище“, имайки предвид геополитическото напрежение около Иран и Северна Корея, както и негативните очаквания относно инфлационните процеси в Съединените щати. През май ценният метал достигна 26-годишен връх от 730,12 долара за тройунция. В края на годината обаче инфлацията в САЩ забави ръста си, а индексът Dow Jones Industrial Average се повиши над 12 500 пункта за пръв път в своята история.

Голяма част от анализаторите обаче запазват позитивните си очаквания за златото, аргументирайки се с отрицателната му корелация с щатския долар. Ценният метал е регистрирал повишения по време на пет от последните шест продължителни спада на зелената валута. Консенсусните очаквания за курса на щатския долар в бъдеще в по-голямата си част са негативни. Ръстът на щатската икономика за третото тримесечие се забави до 2% на годишна база, повлиян основно от слабостта на пазара на недвижими имоти.

Според анкета, проведена от Bloomberg в края на декември, 72% от анализаторите очакват повишение на ценния метал при 83% месец по-рано, което показва спад на увереността.

Влияние оказват и очакванията на пазарните участници за спад в цените на петрола, който би понижил необходимостта от защитни активи срещу инфлацията, какъвто е и златото. Някои експерти са на мнение, че през последните две години на стоковите пазари е формиран спекулативен „балон“, който започва да показва признаци на разпад.

Към момента цената на златото на спот пазара е на ниво от 636,35 долара за тройунция, докато в началото на европейската търговска сесия бе около 640 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:20 | 12.09.22 г.
fallback