fallback

Забавянето на щатската икономика няма да се отрази съществено на Европа

През 2006 г. икономиката на еврозоната се очаква да регистрира най-големия си ръст от шест години насам в размер на 2,6%

15:23 | 18.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Забавянето на щатската икономика през следващата година се очаква да окаже слабо въздействие върху икономиките на страните от еврозоната, заявиха днес водещи икономисти от Европейската комисия.
Очаква се забавянето на най-голямата световна икономика да е относително слабо и въздействието му върху европейските икономики да е ограничено, според Клаус Реглинг, генерален директор на ЕК.
Исторически погледнато, икономиката на еврозоната се е развивала огледално на щатската, но това се е предопределяло от глобални фактори, сред които високите цени на петрола, както и спукването на интернет балона в САЩ.
В редовния си тримесечен доклад обаче ЕК заявява, че икономиката на еврозоната няма да последва очакваното забавяне на щатската икономика, което до голяма степен се предопределя от забавянето в сектора на недвижимите имоти и високите лихви в Щатите.
Ръстът на европейската икономика се влияе от фундаментални фактори, сред които стабилния ръст на потребителското търсене в еврозоната и понижението на безработицата.
Икономиката на еврозоната се очаква да регистрира най-големия си ръст от шест години насам през тази година в размер на 2.6%.
Леко забавяне ще се наблюдава в икономиката на еврозоната през следващата година, което ще бъде основно вследствие от повишението на данъците в някои от големите европейски страни, като в немската например, а не толкова от прогнозираното забавяне на щатската икономика.
До 2.1% ще се забави ръстът на еврозоната през следващата година, като за 2008 г. прогнозите са за ръст от 2.2% на годишна база.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:31 | 07.09.22 г.
fallback