fallback

Банковият сектор в Албания продължава да набира скорост

Ръстът на кредитите към частния сектор е възлязъл на рекордните за страната 75% на годишна база през изминалата 2005 г. в сравнение със средния му ръст от 45% през последните четири години

10:39 | 02.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Рентабилността на албанските банки продължава да се подобрява в резултат на позитивните трендове в банковия сектор и нарастването на качеството на банковите активи, сочи доклад на гръцката NBG за развиващите се пазари в Югоизточна Европа.
Провежданите в страната структурни реформи, заедно със строгата фискална и монетарна политика, са довели до значителен ръст на икономиката от 5.5% за 2005 г. на фона на ниска инфлация в размер на 2.1%.
До голяма степен стабилизирането на икономиката на Албания се повлия от обвързаността на националната й валута с еврото.
Очаква се икономиката на страната да продължи да се подобрява и през тази година, като сред факторите за това са ръстът в бизнес и потребителското доверие, както и инвестициите в страната.
В средата на юни страната трябва да подпише споразумение за стабилизация и асоцииране (SAA) с ЕС, което е и първата стъпка към присъединяването към ЕС.
Въз основа на стабилното развитие на икономиката положително развитие е отбелязал и банковият й сектор.
Ръстът на кредитите към частния сектор е възлязъл на рекордните за страната 75% на годишна база през изминалата година при среден ръст от 45% през последните четири години.
На фона на все по-засилващата се конкуренция в сектора средната печалба на банките се е повишила с 29.2% през 2005 г. основно поради повишението с 40.7% на нетните приходи от лихви на банките.
Разликата между лихвите по кредити и депозити е нараснала с 340 базисни пункта през 2005 г. до 7.7%.
Броят на банките, опериращи в Албания, се е повишил до 18 в сравнение с 16 към края на 2004 г.
Две нови банки навлязоха на албанския пазар през 2005 г. и началото на 2006 г., като едната бе Union Bank, изцяло формирана с албански капитал през 2005 г., а другата бе италианската Banca Italiana di Sviluppo, сформирана в началото на 2006 г. от италианската Banca Popolare Pugliese.
В същото време три банки смениха собственика си, като две бяха закупени от италиански банки, а 60% от втората най-голяма албанска банка - Banka Kombetare Tregtare, бяха закупени от турския консорциум Calik-Seker Konsorsiyum Yatirim през януари тази година.
До края на настоящата година се очаква да бъде приватизиран държавният дял от 40% в United Albanian Bank, с което ще приключи държавното участие в банковия сектор в страната.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
fallback