fallback

Септември е най-слабият месец за американския фондов пазар

За последните 100 години акциите са поевтинявали в шест от всеки десет пъти през този месец

13:02 | 05.09.06 г.
Автор - снимка
Създател

Американските фондови пазари се представят най-лошо през месец септември, смята Ървин Келнър от електронното издание MarketWatch. Според цитираната от Келнър статистика индексът Dow Jones Industrial Average е регистрирал спад през септември всяка година за периода 1999-2004 година, а през 2005 година е отчетено минимално повишение. Последният септемврийски ръст на индекса е от 1998 година, когато отбелязва увеличение от 4 на сто спрямо края на месец август.

Предходната негативна серия е от периода 1977-1982 година, когато индексът отново се е понижил шест поредни пъти през септември. Рекордът от седем поредни години на спад през септември е поставен между 1928 и 1934 година.

Разбира се, не през всеки септември е регистрирано понижение, но за последните 100 години акциите са поевтинявали в шест от всеки десет пъти през този месец. Това е с 50% повече от пониженията през октомври, който според представената от Келнър статистика е вторият най-слаб месец в годината.

Освен това средното изменение на индекса Dow Jones през септември за последните 100 години е отрицателно в размер на 1,2%. На пръв поглед загубата не изглежда значителна, но всъщност е 12 пъти по-голяма от средната за месец октомври за същия период. Ако се вземат предвид по-съвременни данни, средното понижение е още по-силно – 4,7 на сто през последните 16 години и 6,4% от 2001 година насам.

Въпреки че двата най-сериозни краха на фондовия пазар в САЩ, съответно през 1929 и 1987 година, са се случили през октомври, рекордът за най-силно месечно понижение е отчетен през септември 1931 година, когато Dow губи 31% от стойността си.

Според Келнър съществува зависимост между загубите през септември и предходния месец август. В две трети от случаите на спад през септември за последното столетие пазарът е приключвал август месец на положителна територия. Тази година месечното изменение за август също бе положително (+2%).

Ървин Келнър е на мнение, че една от причините за „черната“ септемврийска традиция се крие именно в прибирането на печалби от предходните месеци. Друго обяснение е, че в този период на годината се засилват опасенията на пазарните участници относно годишните финансови резултати на компаниите, както и тези за деветмесечието.

Негативната тенденция е факт и не бива да бъде пренебрегвана, смята Келнър. Особено през тази година, когато съществуват редица други неясноти като състоянието на пазара на недвижими имоти, политиката на Федералния резерв относно лихвения процент, геополитическото напрежение и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
fallback