fallback

ОИСР: Тройна заплаха грози световния икономически ръст

Скъпият петрол, повишаващите се лихви и застоят в търговските преговори между развитите индустриални страни застрашават световната икономика

09:56 | 21.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Световният икономически растеж среща тройна заплаха в лицето на високата цена на петрола, повишаващите се лихви в основните икономически региони и застоя в търговските преговори между развитите индустриални страни, предупреди днес Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Въз основа на тези фактори организацията прогнозира стартиране на постепенно забавяне на ръста на световната икономика през тази и следващата година.

Въпреки понижението в цената на петрола през последните два дни, след като вчера ценната суровина загуби 0.5 долара с доставка през септември на щатските пазари и нови 0.3 долара по време на търговията си в Азия до ниво от 74 долара за барел с доставка през септември, черното злато все още е на нива, близки до рекордните.

На фона на високите цени на петрола тенденцията за повишение на лихвите в основните икономически региони като Европа, САЩ и Япония продължава в борбата на централните банки срещу инфлацията, която в основната си част се подхранва от скъпия петрол.

В същото време не особено ползотворно протичат и търговските преговори между страните на Световната търговска организация (СТО), които не могат да достигнат до споразумения по ключови въпроси, като премахване на субсидиите в индустриалния и земеделския сектор.

От ОИСР заявяват още, че рекордните търговски и бюджетен дефицити на САЩ застрашават световната икономика с евентуално силно обезценяване на щатската валута спрямо европейската и японската валути. От МВФ прогнозираха по-рано, че световната икономика е стабилна и се очаква ръстът й да се запази около 5% тази година.

Изразените притеснения от страна на ОИСР за световния ръст идват на фона на изявленията от финансовите министри на страните от Г8 преди около месец и половина, че световната икономика е в подем и ще преодолее растящите лихви в световен мащаб, както и поскъпването на петрола.

В същото време инфлацията в световен мащаб през първото тримесечие е възлязла на 2.4%, което бе повишение от регистрираната през предходното тримесечие инфлация от 2% и най-голямото й равнище от 1996 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
fallback