fallback

Страните от Източна Европа облагодетелствани от присъединяването

Приходите на глава от населението обаче остават много по-ниски от тези в старите страни членки

11:52 | 13.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Благодарение на присъединяването си към ЕС, страните от Източна Европа се радват на много динамичен растеж. Добрите резултати се дължат на големите инвестиции, на износа и увеличеното потребление. Приходите на глава от населението обаче остават много по-ниски от тези в старите страни членки, се казва в анализ на френския вестник Трибюн.

Надвишавайки силно средния икономически ръст от 2,2% в Европа за първото тримесечие на тази година, страните от бившия комунистически блок регистрират рекордни нива на растеж.

Лидер е Латвия, чийто брутен вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 13,1% спрямо първото тримесечие на миналата година. Това прави икономиката на страната най-динамично развиващата се в целия ЕС.

БВП на Чехия се е повишил за периода със 7,4%, или най-силен ръст от 1995 година насам.

Унгария и Словения са регистрирали съответно увеличение от 4,6% и 5,1% на годишна база.

БВП на Словакия е нараснал с 6,3% за тримесечието, а този на Полша, най-голямата икономика сред новите страни членки - с 5,2%, което е най-добрият резултат от 2000 година до сега, като не се има предвид засилването на ръста точно след присъединяването й през май 2004 година.

Другите две балтийски републики също са на челните места - Естония с ръст от 11,6% и Литва с 8,8%.

В Словакия, например, различните реформи, като въвеждането на единна данъчна ставка от 19% - една от най-ниските в Европа, облекчаването на трудовото законодателство, както и намаляването на социалните помощи, са допринесли за привличането на много чуждестранни инвестиции.

Преките чуждестранни инвестиции в региона са в размер на над 150 млрд. евро от 1989 година насам, а големите многонационални компании продължават да развиват дейността си там, благодарение на квалифицираната, но евтина работна ръка и на сигурните и в голяма степен либерализирани бизнес условия.

Динамичното развитие на страните от Източна Европа се дължи също така и на финансирането чрез структурни фондове на ЕС за развитие на инфраструктурата.

Въпреки това, не всички аспекти в региона се развиват така добре. Нивото на безработица продължава да е много високо, а разликите в приходите в самите страни понякога са твърде големи.

Разликата с останалите страни от ЕС в приходите на глава от населението също е много голяма. Полша и балтийските страни са едни от най-бедните сред 25-те.

По отношение на конкурентоспособността, осемте страни остават далеч зад старите страни членки, сочи доклад на Световната банка. Пред тях остават и други предизвикателства, по-специално по отношение на държавния дефицит и данъчната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:25 | 13.06.06 г.
fallback