fallback

Очаква се ръст на кредитите в Румъния от 100% през тази година

Централната банка на страната изрази загриженост от увеличението на кредитната активност и възнамерява да продължи рестриктивната си политика в борбата срещу инфлацията

14:53 | 02.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Националната асоциация на банкерите в Румъния прогнозира ръст на неправителствените кредити в страната от над 100% през тази година, но се опасява от евентуални рестриктивни действия от страна на националната банка на страната.

Организацията определя прогнозирания ръст като изключително ползотворен за банковата система в страната, но в същото време смята, че рестриктивни действия на централната банка биха намалили предимствата на банковия сектор на фона на изключително силна конкуренция от съседни страни като България и Унгария.

Централната банка на страната изрази загриженост от увеличението на кредитната активност и възнамерява да продължи рестриктивната си политика в борбата срещу инфлацията.

Според официални представители на централната банка ръстът на ипотечните кредити в Румъния за първото тримесечие е възлязъл на едва 1% на годишна база.

От банката заявиха още, че целта им не е да ограничат кредитната активност в страната, а да намалят ръста на инфлацията, която може да доведе до финансова дестабилизация, както и че не са притеснени от увеличението на кредитите, тъй като все още относителната им тежест в БВП на страната е значително по-слаба от тази в останалите страни от ЦИЕ.

В борбата срещу инфлацията ЦБ на Румъния предприе някои рестриктивни мерки за ограничаване на кредитите в чужда валута, като последната включваше увеличаване на минималните задължителни резерви в чуждестранна валута от 35 на 40% от февруари.

В края на миналия месец банката изрази загриженост от евентуално рязко понижение в цените на недвижимите имоти в страната, което би довело до финансова нестабилност на банките, след все по-масираното отпускане на ипотечни кредити.

Според анализатор от финансовата институция ръстът през последните няколко години на цените на недвижимите имоти е бил в основната си част спекулативен и предопределен от очакванията страната да стане член на ЕС.

Това повишение обаче може да е довело до надуване на цените на недвижими имоти, което да бъде последвано от рязкото им поевтиняване.

Централната банка досега не е била особено загрижена от цените на имотите в страната, но след силното им поскъпване през последната една година възнамерява да следи пазара отблизо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:46 | 05.09.22 г.
fallback