fallback

Ниските данъци в Румъния привличат чуждестранните инвеститори

Данъкът за бизнеса от 16% е изключително привлекателен и се сочи за едно от основните предимства на страната заедно с ниските разходи за труд, които стимулират инвестициите

15:51 | 02.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

Ниските данъци в Румъния окуражават бизнеса да инвестира и кара много мултинационални компании да обмислят възможност за преместване на централите си в страната, се казва в анализ на румънското издание ACT Media news agency.

Данъкът за бизнеса от 16% е изключително привлекателен и се сочи като едно от основните предимства на страната заедно с ниските разходи за труд, които стимулират инвестициите.

Изпълнителният директор на немската енергийна консултантска агенция Coneco заявява пред медийното издание, че компанията му, която има клон в северната ни съседка, сериозно обмисля преместването на централата в Румъния, като се предвижда звеното й в Германия да остане спомагателно.

Той обосновава евентуалната крачка с факта, че ако това стане реалност, на компанията му ще се налага данък печалба в размер на 16%, а не близо 40%, които тя е принудена да плаща в Германия.

Значително по-нисък е и данъкът върху дивидентите в страната. По силата на спогодбите за избягване на двойното данъчно облагане немските инвеститори в Румъния плащат едва 5% върху дивидентите на фона на 16%, плащани от местните лица.

Анализатори коментират, че данъците върху печалбите в страната, които са едни от най-ниските в Европа, са сериозен стимул пред чуждестранните инвеститори и сериозно съдействат за покачване на чуждите вложения.

В същото време представянето на единния данък е довел до значителна легализация на голяма част от сивата икономика, като е променило психиката на много данъкоплатци за “укриване на данъци” и същевременно е повишило данъчните приходи и събираемостта на данъците в страната.

В резултат на по-ниския данък върху печалбата, както и на положителните перспективи пред Румъния във връзка с влизането й в ЕС през първите два месеца на настоящата година преките чуждестранни инвестиции в Румъния са достигнали 1 млрд. евро, или ръст от 94% в сравнение със същия период на миналата година.

По-голямата част от инвестициите са били под формата на заеми към звената на международни компании в страната, като те възлизат на 43% от общите чуждестранни инвестиции.

Размерът на реинвестираните печалби от румънски подразделения на международни групи е възлязъл на 356 млн. евро, или 35.6% от общите преки чуждестранни инвестиции през първите два месеца.

Вложените средства в акции на румънски компании са възлезли на 214 млн. евро, или 21.4% от общите чуждестранни инвестиции.

Правителството на страната очаква преките чуждестранни инвестиции в Румъния да бъдат между 5.8 и 6.2 млрд. евро през тази година.

В края на март румънската Агенция за чуждестранни инвестиции завиши прогнозата си за преките чуждестранни инвестиции в страната за 2005 година до над 6 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:35 | 11.09.22 г.
fallback