fallback

Европа не е подготвена за горещите вълни

Европейците не приемат високите температури като заплаха, а те предизвикват сериозни проблеми не само за здравето, но и за инфраструктурата

13:41 | 25.07.22 г. 15

Месец юли показа, че Европа няма никаква подготовка за горещи вълни, а всички предупреждения на климатолизите гласят, че те тепърва ще се засилват заради промените в климата. В много държави термометрите отчитат рекордни температури и до този момент само в Испания и Португалия от тези горещини са починали повече от 2000 души, пише европейското издание Politico.

На този етап все още няма данни от другите държави, обхванати от жегата и сушата в последните седмици - Франция, Великобритания, Белгия и Нидерландия, както и голяма част от Централна и Източна Европа. А и термометрите продължават да показват рекордни градуси и очакванията са, че това ще продължи още поне седмица.

По данни на Европейската агенция по околна среда в последните четири десетилетия от горещи вълни са починали межу 76 хил. и 128 хил. души. Това превръща горещините в най-смъртоносното природно бедствие в Европа. Смъртни случаи има не само в държавите с горещ климат като Испания или Португалия, но също така и в Германия.

Според анализатори европейските държави са неподготвени за съществуване на една по-гореща планета, макар че всички в ЕС имат национални планове за справяне с климатичните промени. За съжаление, често тези идеи са само на хартия и липсва финансиране, допълва още Politico. Световната здравна организация (СЗО) също отбелязва, че едва половината от държавите в ЕС имат планове за действия при екстремно високи температури. И те също в повечето случаи са недостатъчно финансирани.

Повечето европейски държави изработиха планове за горещините след вълната през 2003 година. Местните власти във Франция например направиха списък с уязвими граждани, с които ще се поддържа връзка и ще им се дават съвети при опасни за тях температури. Според анализатори това дава резултат, но като цяло Европа няма готовност.

Пет години, след като федералното правителство в Германия поиска планове за справяне с горещините от провинциите, проучване на Die Zeit показа, че 80% от 300 германски общини нямат подобни разработки. В страната няма и планове за справяне с горски пожари, а честотата им се увеличава.

Високите температури предизвикват горски пожари, а много държави изпитват нужда от допълнителни хеликоптери и друга техника за гасене на пожари, като в същото време бюрократични спънки бавят реакцията при пожар. Например много пожарникари в Германия се оплакват, че е нужно местните командни центрове да искат отпускането на хеликоптери за гасене на пожара от регионалните правителства, които от своя страна подават това искане до федералното Министерство на вътрешните работи. В най-добрия случай процедурата отнема 1-2 часа, но реално се чака с часове, докато пожарът се разгаря.

Добрият опит е наличен - в Гърция тази седмица бяха необходими 26 минути, за да бъдат изпратени 15 самолета за гасене на пожари в района около Атина.

Но оказва се, че енергийният сектор, транспортът и инфраструктурата също изпитват проблеми да функционират нормално при 40°С. Във Франция и Белгия ядрени централи трябваше да бъдат спрени, защото охлаждащите води на реките бяха с прекалено висока температура.

Във Великобритания жп инфраструктура беше повредена от високите температури. В Амстердам трябваше да пръскат мостовете с вода, за да могат да функционират нормално, а в Италия затвориха магистрали заради намалената видимост от горските пожари.

Дори и центровете за данни изпитват проблеми с охлаждането на сървърите и облачните услуги на Google и Oracle във Великобритания се оказаха затруднени.

Сегашната гореща вълна показа, че и домакинствата също не са подготвени за тези температури. Повечето домове в северните части на континента например нямат климатици. В Испания климатизираните домове са четири пъти повече от тези във Франция. Във Великобритания едва 1-5% от домовете са с климатици. Това означава, че са нужни доста инвестиции, за да бъдат подготвени европейците за борба с жегите.

Всъщност най-сериозната промяна предстои за съзнанието на европейците - в момента за много хора на континента предупрежденията на метеоролозите за гореща вълна носи по-скоро парти настроение, защото за тях горещините са управляеми. В много британски медии даже осмиваха възрастните хора, малките деца и хората със здравословни проблеми, които изказваха своите притеснения относно рекордните температури.

В Германия при температури от 36°С много провинции не активираха своите планове за борба с горещини, ако имат въобще такива. Даже спортни състезания на открито не са били спирани, а после в новините с изненада се съобщава за колабирали деца. "Все още нямаме рефлекса да приемаме горещините като заплаха", коментират от Алианса за защита на климата и здравето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
fallback