IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки трябва да помислят хубаво, преди да натиснат здраво спирачката

Войната в Украйна предизвика нов негативен шок в предлагането в допълнение към съществуващия

08:34 | 22.04.22 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Наистина ли централните банкери смятат, че най-тежката война в Европа в нашите животи, в която агресорът е най-важният износител на суровини в региона, налага по-силно натискане на спирачката върху растежа на собствените им икономики?

Трето, те трябва да се изправят директно срещу новия характер на тези шокове в предлагането. Пандемичните блокади предизвикаха безпрецедентно секторно преразпределение в САЩ. Разходите за дълготрайни стоки все още са с около 25% над тенденцията преди пандемията; при нетрайните стоки увеличението е с около 10%. Разходите за услуги съответно остават по-ниски.

Пандемията може и да не предизвика драматично преразпределение на разходите в Европа, но войната срещу Украйна може.

Перспективата за рязък спад в доставките на изкопаеми горива от Русия - въглищното ембарго вече е насрочено, като има голям натиск петролът и газът да го последват - в крайна сметка ще предизвика значително изместване от производство и потребление, които използват такива ресурси интензивно.

Такива нужди от (вероятно постоянно) преразпределение усложняват стандартните аргументи за това как паричната политика трябва да третира инфлационния шок в предлагането. Неотдавнашно изследване на Вероника Гериери, Гуидо Лоренцони, Лудвиг Щрауб и Иван Вернинг показва, че ако поддържането на ниски лихвени проценти прави преразпределението на ресурсите по-лесно, оптималната позиция за централната банка е по-свободна, отколкото би била иначе. Така, ако е ясно, че трудът и капиталът трябва да се пренасочат от един сектор към друг - и колкото по-бързо, толкова по-добре - как може да е правилно да се затяга монетарната политика, правейки инвестициите в нови мощности едновременно по-скъпи и по-малко привлекателни, тъй като растежът на търсенето се забавя?

Един прост отговор би бил, че това не е грижа на централните банки, отговорни само за контролирането на инфлацията. Но това би било погрешно – и не само защото централните банки имат повече задачи от тази. Тъй като недостатъчното преразпределение означава по-нисък производствен потенциал в бъдеще, отколкото би могъл да има иначе, това също означава, че прекомерната борба срещу инфлацията днес или ще повиши инфлацията в бъдеще, или ще увеличи разходите за поддържането й ниска.

Може да се каже и по-просто какво представляват тези въпроси заедно. Днес пандемия, война и климатична криза изискват огромни структурни промени, които сами по себе си могат да увеличат максимално потенциалната производителност и да сведат до минимум дългосрочния инфлационен натиск. В такава ситуация как може да е правилно централните банки да забавят растежа на инвестициите и работните места, а с тях и необходимите преразпределения?

Докато централните банкери не могат да отговорят убедително на този въпрос, те трябва да имат по-малко желание да затягат политиката си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
Крризите не могат да бъдат ""решени"", като ЕС се наведе на руския неонацист и го остави да прави, каквото си иска в Европа. Насила хубост не става- след като държавите в ЕС от бившия Източен блок НЕ ИСКАТ реставрацията на ссср, никой не може да им я наложи ""отвън"" с измислен претекст. Държавният им суверенитет го казва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
5
4
rate up comment 2 rate down comment 5
corner
преди 2 години
Защо кризите трябва да бъдат спирани - доколкото виждам , всичките са умишлено предизвикани на базата на съгласие ............ от типа на - ще наложим санкции и ще платим цената . Защо мислиш , че някой се опитва да избегне кризите , или ЦБ не искат да фалират икиномиките . Въпрос на точен момент и надлъгване е .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 2 години
Все пак живеем на планетата Земя.Нямало предлагане???Кой унищожи производствата,защото всичко беше налице,буквално преди 2 години???Кой разби веригите за доставки без грам мисъл за утрешния ден?Правителствата.Нали така ?Сега нямало било предлагане и лихвите да не се вдигали агресивно което означава че пари ще има но предлагане не .Инфлация се бори или като увеличиш производството на стоките за да паднат цените или като агресивно намалиш паричното предлагане.Този закон действа от както съществуваме и мисля че е редно да се спрат с писането на глупости.Прочетете добре историята на Пол Волкър,легендата във финансовия свят и как той се справя с растящата инфлация,макар и с цената на криза.Всеки трябва да разбере че за да паднат цените след като няма предлагане е нужно паричките в джобовете на хората да бъдат силно редуцирани с вдигане на лихви и спиране и ограничаване на тоновете кредити.5,6месеца,година,криза,но след това баланса ще ни изкара над водата,да се наливат пари без срещу тях да има производство е престъпление.Подчертавам престъпление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Считам статията за много добра. Когато преди 3 години направихме икономически дю дилиджънс на остатъка от времето до реалното влизане на България в еврозоната, предвидихме определен процент инфлация- съгласно правилата за кандидатстване в еврозоната, породена от съвместните последици на ковид пандемията и инфлационните процеси, съпътстващи всяка европейска икономика до реалното й влизане в еврозоната- включително и възможни инфлационни цени на горивата и стоките за бита, както и недостига на различни компоненти и забавяне на доставките на стоките.На никого обаче не му беше хрумвало, че руския неонацист в 21 век ще започне руска агресивна война в Украйна и този факт ще добави още една икономическа криза към съществуващите. Дори само заради това русия трябва да бъде спряна в Украйна и не трябва руската война да се ''изнася'' на територията на останалата част от Европа. Затова и сега всички натовски държави подпомагат с оръжия Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Боян
преди 2 години
Много ми харесват статиите, които се основават на "факти", които са тотално недоказани и спорни. Като това на какво се дължи инфлацията, какъв е смисъла от статия който се основава на някакви митове не виждам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още