IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зеленски прие предизвикателството на Путин. Ще спечели ли?

Украинският президент Володимир Зеленски претърпя пълна трансформация както пред своите съграждани, така пред света

13:52 | 01.04.22 г. 42
<p>
	<em>Володимир Зеленски и екипът му. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Володимир Зеленски и екипът му. Снимка: Bloomberg LP

От наркоман и бездарен актьор до "лъва на демокрацията" - мненията за украинския президент Володимир Зеленски са полярни, но личността му не оставя хората безразлични. Особено в последните седмици, когато авантюрата, в която се впусна без много опит, се превърна в истинско изпитание за лидерството на една държава.

На 24 февруари украинският президент се оказа в центъра на военни действия, които все още дори не знаем как ще приключат. И това доведе и до неговата трансформация, която виждат всички по света. "Украинская правда" разказва и как вътре в Украйна виждат промяната в своя президент.

Колкото и да е цинично, но войната, която започна Русия, дава на Володимир Зеленски втори шанс по отношение на вътрешнополитическия му живот, пише изданието. За всички украинци животът се дели на "преди" и "след" 24 февруари, а за Зеленски това важи с още по-голяма сила.

Преди месец думите "политическа зрялост" и "Володимир Зеленски" бяха използвани в едно изречение само в ироничен контекст. И това се отрази и на управлението - партията "Слуга на народа" се затвори и започна да мисли стратегии за следващите избори - парламентарни и президентски. Рейтингите тръгнаха надолу, появиха се и съмнения за корупция, срещу която Володомир Зеленски обеща да се бори докрай.

Но само за ден всички обвинения, всички коментари на опозицията за липса на патриотизъм, незрялост и прокремълско поведение станаха напълно неуместни и подкрепа за действията на своя президент изказват 93% от украинците.

Причините са много, но основното е, че прие битката на руския президент Владимир Путин и не избяга от страната. За разлика от олигарсите, срещу които също обеща да се бори. Всъщност изпълнението на това обещание е в ход - през есента президентът подписа закон срещу участието на олигарсите в политическия живот. Изпълнено е и друго предизборно обещание - за отнемане на депутатския имунитет, както и за провеждането на референдуми, които вече не позволяват на президентът на Украйна да заобикаля волята на парламента, организирайки допитване до обществото.

За първи път украински президент се доверява на своето разузнаване и специални служби, се коментира в Украйна. Зеленски също заложи всичко в тази война, но неговият залог може да се окаже по-печеливш от този на руския му колега Владимир Путин. Украинската армия също не отстъпва от битка, макар да има нужда от помощ.

Промяната във външната политика на Володимир Зеленски обаче е още по-впечатляваща. Заради липсата на дипломатически опит връзките на Украйна с останалия свят бяха трудни. Президентът не успя да установи контакт с руския си колега Владимир Путин, а и много западни държави, особено САЩ, се държаха настрана от Украйна.

Вероятно сегашният президент на САЩ Джо Байдън се притесняваше да се срещне със Зеленски на фона на скандалите за корупция около сина му Хънтър, докато беше в борда на най-голямата частна украинска газова компания "Бурсима", пише още "Украинския правда".

Цялостното отношение на Запада към Украйна изглежда леко пренебрежително. Украинският посланик в Германия Андрий Мелник например коментира наскоро, че на 24 февруари, когато е поискал от финансовия министър на Германия Кристиан Линднер подкрепа под формата на оръжие и санкции срещу Русия, му е било коментирано, че на Украйна остават "броени часове" суверенитет.

Само за месец - от 1 март до 31 март, украинският президент обаче вече имаше 17 публични изяви пред национални парламенти и срещи на високо равнище на международни организации - само в един ден пред НАТО и срещата на лидерите на ЕС, както и на представителите на Г7, преброи CNN.

Във всички тях, с много емоция, понякога и с отчаяние, облечен с военни дрехи, Володимир Зеленски разкава за случващото се в Украйна и настоява за военна помощ, за обявяване на небето над Украйна за зона, забранена за полети, и повече санкции срещу Русия. Той заложи на своята популярност и за неговите колеги все по-трудно ще става да му отказват.

Защото реално неговите думи са насочени не толкова към политиците и депутатите, пред които говори, а към хората. Показателно е, че проучванията, цитирани от Ройтерс, показват, че 74% от американците - и републиканци и демократи, са за затварянето на небето на Украйна, въпреки опасенията на Джо Байдън, че това може да сложи началото на Трета световна война.

Зеленски спря да говори за членството в ЕС, а директно подаде документите в началото на март. Лидерите на общността са доста резервирани, но все повече европейци подкрепят идеята за ускорена процедура за членството на страната.

Какво бъдеще може да очаква Володимир Зеленски?

Не случайно във Великобритания наричат украинския президент новия Чърчил, пише още "Украинская правда". Според изданието има много прилики между двамата - британският премиер е имал подкрепата на 83% от британците след края на Втората световна война. Но това не пречи да загуби първите избори в страната. На Чърчил му отне пет години, за да се върне отново на власт и да работи за възстановяването на Великобритания.

Прозорецът за Зеленски също ще се затвори много бързо, ако не покаже бързи промени и реформи след края на войната, посочва още изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 8
cyclop
преди 2 години
*** не може да се говори с мазен офлюв... Аз ти пиша че мнението ти за Зеленски е елементарно до налудничавост, ти ми цитираш анализите си за ситуацията в Украйна... Набеждаваш ме за някакви неща, генерирани в параноичния ти мозък, че съм "чужд гражданин" - понеже имам мнение, отличаващо се от офциалната пропаганда... Пък и в пристъп на крайна безпомощност да се аргументираш за празното си балонено мислене, намекваш за съдебни заседания... Какъв е смисълът да общува човек с подобно плужесто нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 3
georgi_shum
преди 2 години
Деби, ти даже и да си купиш не можеш :) Кажи сега за супер дупер безаналоговото руски пво и как се стигна до пожара в белгород? Кво казва соловьов? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Слава Украине! Хероям - сало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Нищо подобно- доказателства, годни за съд, относно верността на твърдението ми, че путин е руски нацист, изобилстват.... Ти какво си въобразяваш- как един бг. адвокат ще каже за някого, че е нацист, и няма да има поне 10 доказателства, годни за съд, че това негово твърдение е истина, м... Аз да не съм адв, гунчева от ПАК и депутат от ПП ВЪЗРАЖДАНЕ, с две дисциплинарни производства от ВАдвС за публикуване на твърдения, с които се нарушава Етичния кодекс на адвоката, а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Да казваш, че няма нацисти, а? https://youtu.be/sz7qfVJ51uY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
Виж сега- като гражданин, дори и / вероятно/ чужд, твоето мнение тежи точно колкото моето, до един момент- докато не започнеш да нарушаваш конституционни прогласените ми права и свободи. Твоите права свършват там, където започват моите права. Нямам никаква пристрастност- за да напиша, че русия извърши военна агресия в Украйна, значи съм направила правен анализ на чл.3 във вр. с чл.5 на Определението за агресия - Резолюция 3314 на Генералната асамблея на ООН от 14.12.1974г., както и съм извършила професионален систематичен анализ на международните правни норми. Така,че- какво си мислиш/ въобразяваш/ заблуждаващ лично ти, е ирелевантно към достоверността на твърденията ти относно моите законни приходи. А ако много настояваш, че можеш да докажеш, че моите приходи включват платени коментари и аз не съм ги декларирала в ГДД пред НАП за 2021г.., спокойно може да се срещнем в СРС и да в съдебно заседание да докажа неистинността на твърденията ти. Съгласен ли си или нещо не ти харесва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 6
0pk
преди 2 години
По твоя пост 7 излиза, че трябва да те осъдят барабар с повечето евроатлантици на сайта :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 8
cyclop
преди 2 години
Просто такава повърхностност на тълкуванията и крайна наивност в иначе интелигентно разсъждаващ човек е трудно обяснима, освен като някакъв вид пристрастност, най-лесно обяснима с личен интерес. Финансов, примерно. Не очаквай да ти отговарям на минутата, понякога минават часове докато надникна пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
A, че кой е казъл, че това е юрист?! Че някой си е купил диплома за нещо - това още не е нищо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 8
юрист
преди 2 години
Ще ми отговориш ли на мой коментар 7 или ще си замълчиш, защото съм права...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още