IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски прие предизвикателството на Путин. Ще спечели ли?

Украинският президент Володимир Зеленски претърпя пълна трансформация както пред своите съграждани, така пред света

13:52 | 01.04.22 г. 42
<p>
	<em>Володимир Зеленски и екипът му. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Володимир Зеленски и екипът му. Снимка: Bloomberg LP

От наркоман и бездарен актьор до "лъва на демокрацията" - мненията за украинския президент Володимир Зеленски са полярни, но личността му не оставя хората безразлични. Особено в последните седмици, когато авантюрата, в която се впусна без много опит, се превърна в истинско изпитание за лидерството на една държава.

На 24 февруари украинският президент се оказа в центъра на военни действия, които все още дори не знаем как ще приключат. И това доведе и до неговата трансформация, която виждат всички по света. "Украинская правда" разказва и как вътре в Украйна виждат промяната в своя президент.

Колкото и да е цинично, но войната, която започна Русия, дава на Володимир Зеленски втори шанс по отношение на вътрешнополитическия му живот, пише изданието. За всички украинци животът се дели на "преди" и "след" 24 февруари, а за Зеленски това важи с още по-голяма сила.

Преди месец думите "политическа зрялост" и "Володимир Зеленски" бяха използвани в едно изречение само в ироничен контекст. И това се отрази и на управлението - партията "Слуга на народа" се затвори и започна да мисли стратегии за следващите избори - парламентарни и президентски. Рейтингите тръгнаха надолу, появиха се и съмнения за корупция, срещу която Володомир Зеленски обеща да се бори докрай.

Но само за ден всички обвинения, всички коментари на опозицията за липса на патриотизъм, незрялост и прокремълско поведение станаха напълно неуместни и подкрепа за действията на своя президент изказват 93% от украинците.

Причините са много, но основното е, че прие битката на руския президент Владимир Путин и не избяга от страната. За разлика от олигарсите, срещу които също обеща да се бори. Всъщност изпълнението на това обещание е в ход - през есента президентът подписа закон срещу участието на олигарсите в политическия живот. Изпълнено е и друго предизборно обещание - за отнемане на депутатския имунитет, както и за провеждането на референдуми, които вече не позволяват на президентът на Украйна да заобикаля волята на парламента, организирайки допитване до обществото.

За първи път украински президент се доверява на своето разузнаване и специални служби, се коментира в Украйна. Зеленски също заложи всичко в тази война, но неговият залог може да се окаже по-печеливш от този на руския му колега Владимир Путин. Украинската армия също не отстъпва от битка, макар да има нужда от помощ.

Промяната във външната политика на Володимир Зеленски обаче е още по-впечатляваща. Заради липсата на дипломатически опит връзките на Украйна с останалия свят бяха трудни. Президентът не успя да установи контакт с руския си колега Владимир Путин, а и много западни държави, особено САЩ, се държаха настрана от Украйна.

Вероятно сегашният президент на САЩ Джо Байдън се притесняваше да се срещне със Зеленски на фона на скандалите за корупция около сина му Хънтър, докато беше в борда на най-голямата частна украинска газова компания "Бурсима", пише още "Украинския правда".

Цялостното отношение на Запада към Украйна изглежда леко пренебрежително. Украинският посланик в Германия Андрий Мелник например коментира наскоро, че на 24 февруари, когато е поискал от финансовия министър на Германия Кристиан Линднер подкрепа под формата на оръжие и санкции срещу Русия, му е било коментирано, че на Украйна остават "броени часове" суверенитет.

Само за месец - от 1 март до 31 март, украинският президент обаче вече имаше 17 публични изяви пред национални парламенти и срещи на високо равнище на международни организации - само в един ден пред НАТО и срещата на лидерите на ЕС, както и на представителите на Г7, преброи CNN.

Във всички тях, с много емоция, понякога и с отчаяние, облечен с военни дрехи, Володимир Зеленски разкава за случващото се в Украйна и настоява за военна помощ, за обявяване на небето над Украйна за зона, забранена за полети, и повече санкции срещу Русия. Той заложи на своята популярност и за неговите колеги все по-трудно ще става да му отказват.

Защото реално неговите думи са насочени не толкова към политиците и депутатите, пред които говори, а към хората. Показателно е, че проучванията, цитирани от Ройтерс, показват, че 74% от американците - и републиканци и демократи, са за затварянето на небето на Украйна, въпреки опасенията на Джо Байдън, че това може да сложи началото на Трета световна война.

Зеленски спря да говори за членството в ЕС, а директно подаде документите в началото на март. Лидерите на общността са доста резервирани, но все повече европейци подкрепят идеята за ускорена процедура за членството на страната.

Какво бъдеще може да очаква Володимир Зеленски?

Не случайно във Великобритания наричат украинския президент новия Чърчил, пише още "Украинская правда". Според изданието има много прилики между двамата - британският премиер е имал подкрепата на 83% от британците след края на Втората световна война. Но това не пречи да загуби първите избори в страната. На Чърчил му отне пет години, за да се върне отново на власт и да работи за възстановяването на Великобритания.

Прозорецът за Зеленски също ще се затвори много бързо, ако не покаже бързи промени и реформи след края на войната, посочва още изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 6 rate down comment 11
Werter
преди 2 години
Аман от циклопски и путински ***. Ясно е, че точно вие си падате по копейките, за съжаление вече за нищо не стават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 2 години
Аз лично съм в състояние да те предупредя да не ми дишаш въздуха, защото иначе ще стане лошо. Родителите ти вероятно не са лоши хора, но не са те научили да различаваш добро от зло. Осмисли тези две категории, преди да се опитваш да оправдаваш кремълският мясник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Зеленски стана символ на борбата, на сеободата, на демокрацията по цял свят, а Пyттю и компания на Мордор. Много ги боли мypзиляжа от този факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
''...Русия многократно предупреди недвусмислено относно членуването на Украйна във военна организация, създадена с основна цел да се противопоставя на съветския съюз ...'' 1. ссср вече не съществува като държава от 1991 г. 2. Нито една държава няма право да диктува избора на друга държава дали да членува в НАТО, одкб, ЕС и т.н. Това право принадлежи САМО И ЕДИНСТВЕНО на народа на тази държава и чрез това право се упражнява народният суверенитет. От гледна точка на международното право, всяка държава- субект на международното право, каквато е и Украйна, тъй като над 192 държави в света признаха нейната независимост- притежава ДЪРЖАВЕН суверенитет- т.е. правото на нейна държавна територия да се спазват само нейните закони. Така, че- русия не е част от Украйна и няма никакво право да се меси в суверенните решения на Украйна, да не говорим,че международното право ИЗКЛЮЧВА възможността една държава да принуди друга държава да не участва в НАТО чрез война. Русия наруши ВСИЧКИ международни договори, по които е страна- и в сферата на газовите доставки, и в сферата на международното право. Освен това- всяка нападната държава ИМА ПРАВО на законна самоотбрана- чл.51 от Устава на ООН и всяка друга държава- член на ООН, ИМА ПРАВО да помогне на нападнатата държава за нейната законна самоотбрана. ТОВА Е ЗАКОННО, незаконното са заплахите на путин, че ако една държава от НАТО помогне на Украйна, това се считало за военна намеса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 5
cyclop
преди 2 години
Баш. Ето ги всички серии - Слуга Народа https://***.youtube.com/channel/UCWxnrOznpSgCIK6SyzDgirQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Разнасянето на слухове е едно, човека показа на практика от какво е направен - и засрами всички лидери не само в Европа, а и по света. Гражданите искат да се видят в лицето и поведението на своя лидер - точно това наблюдаваме в момента. Човека на народа - и нормално, народът е негов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 9
cyclop
преди 2 години
Моето мнение е, че Русия многократно предупреди недвусмислено относно членуването на Украйна във военна организация, създадена с основна цел да се противопоставя на съветския съюз - лидерът патриот Зеленски лесно можеше просто да предотврати започването на тази война, но предпочете да обяснява за възможно поставяне на ядрени ракети на украинска територия. Също така лидерът-патриот-актьор Зеленски, странно свързан с Коломойски и със синът на Джо Байдън, също един от първите подписали заробващото уродливо противопандемично споразумение на СЗО, не ми създава никакво усещане за героичност. Освен натрапваното с драматургични похвати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Пиши каквото си искаш, но когато мнението ти съвпада с това на кремълскиятШизофреник може да се направи обосновано предположение че и ти си................................ да не ставам груб, смятам че ме разбра. Моето мнение е че русия нападна украйна и не виждам факти, които могат да го опровергаят. А вие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
''... Аз ти пиша че мнението ти за Зеленски е елементарно до налудничавост..'' Това си е лично твое мнение, което като гражданин, имаш право да публикуваш, но не можеш да принудиш мен- българският адвокат- който има правото да се произнася професионално по ВСИЧКИ въпроси на правото, да заема твоята позиция. За да схванеш за какво точно става въпрос- ЗАКОН ЗА АДВОКАТУРАТА изм. и доп. ДВ. бр.17 от 26 Февруари 2021г. Глава шеста.УПРАЖНЯВАНЕ НА АДВОКАТСКАТА ПРОФЕСИЯ Чл. 24. (1) Упражняването на адвокатската професия включва:1. устни и писмени консултации и становища по въпроси на правото ЕТИЧЕН КОДЕКС НА АДВОКАТА изм. ДВ. бр.43 от 8 Юни 2010г. Чл. 2. (1) Адвокатът приема и спазва правилата за професионално поведение доброволно, за да се осигури точното изпълнение на неговите функции. Неспазването на тези правила от адвоката е основание за дисциплинарната му отговорност. Раздел II. ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ Чл. 3. (1) При упражняване на професията си адвокатът е независим.(2) Адвокатът действа в съответствие със закона, с правилата на този кодекс и законните интереси на клиента, не се влияе от личните си интереси, не се поддава на външен натиск или на чуждо въздействие и предоставя правна помощ, ръководейки се от вътрешното си убеждение.(3) Адвокатът се противопоставя на всяко посегателство върху неговата независимост и не нарушава професионалната етика с цел да се хареса на клиента, на властите или на трети лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 6
cyclop
преди 2 години
А сега де... Цензурирано ми е в началото на изречението буквите М и А? Инвецтор? Изплякахте вече супата? Не мога да напиша М...а?? Цензурира се? ЩО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още