fallback

Украйна трябва да се готви за разочарование

Членството в ЕС няма да е по "бърза писта", а конфликтът трябва да се реши с преговори, пише анализатор

18:19 | 25.03.22 г. 1

Светът е шокиран от завръщането на въоръжения конфликт в Европа и катастрофалния риск от неговата ескалация. Решение трябва да се намери в заседателната зала, а не на бойното поле.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска зона, забранена за полети, над Украйна и незабавно присъединяване към Европейския съюз (ЕС) и НАТО, в допълнение към призива за оръжия, оборудване и войски. Той обаче няма да получи нищо от това, пише Глен Ходжсън от TradeEuropa за Emerging Europe.

Членовете на НАТО вероятно са прави да отхвърлят идеята за зона, забранена за полети, над Украйна, защото затварянето на небето неизбежно би довело до пряка конфронтация с Русия и война, която реалистично може да доведе до разполагане на ядрени оръжия – немислимо потенциално унищожение. Прякото участие на НАТО може също да доведе до пренасяне на конфликта извън европейските граници и началото на световна война. Само поради тези причини тази опция остава извън масата.

Последните войни, водени от западния свят в Ирак и Афганистан, бяха твърде скъпи бедствия. Те също така оставиха белег върху колективното съзнание на електората. Гласоподавателите от двете страни на Атлантическия океан нямат нерви за снимките на чували с трупове на военнослужещи и цивилни, много от които жени и деца. Санкциите и бойкотът на компаниите представляват мощен и по-пропорционален подход за събиране на всички страни на масата за преговори.

Според Ходжсън категоричните коментари от Финландия и Швеция трябва да бъдат смекчени, а обещанието за въоръжение на Украйна – отменено. Двете скандинавски страни са неутрални и трябва да играят роля в спирането на кръвопролитията, докато се справят с хуманитарната криза, вместо да наливат масло в огъня, посочва той.

Членството в ЕС ще отнеме години, а не седмици

Когато става въпрос за членство в ЕС, има ясен процес за страните, които искат да се присъединят към блока. Украйна – и Грузия, ще трябва да го следват. Постигането на договорките ще отнеме години, а не седмици, и има малък истински апетит за ускоряване на процедурата, както се видя от заседанието на Европейския съвет.

ЕС е длъжен да застане до Украйна и да предостави хуманитарна помощ. Единственото трайно решение на този конфликт обаче трябва да бъде постигнато чрез диалог, дипломация и преговори, пише още Ходжсън. Бомбардировките и насилието трябва незабавно да спрат. Ако това означава твърдо отхвърляне на членството в НАТО за Украйна – както и за Швеция и Финландия, тогава трябва да се обмисли възможността да се плати тази цена, пише той. 

Важността на либералната демокрация

В по-широк контекст редът след Втората световна война е изграден върху либералната демокрация, за да осигури мир, просперитет и свобода. Това обаче се приема за даденост в последните години. Глобалната система, родена от толкова много страдание през първата част на 20-ти век, ерозира през последните осем десетилетия.

Събудената чувствителност допълнително подкопава следвоенното споразумение. Има една литовска поговорка, че ако гледаш миналото, значи си сляп с едното око, но ако не гледаш миналото, значи си сляп с двете очи. Европа трябва да избягва подобна миопия. През цялата история войната почти винаги присъства а европейския континент и последните 70 и повече години са приятна аномалия, посочва той.

Сега повече от всякога трябва да засилим нашия ангажимент за търговия, свобода, функционално сътрудничество и система, основана на правила, пише Ходжкинс. Демокрацията, върховенството на закона и откритостта трябва да останат принципите, върху които е изградено нашето общество, а не „правото на по-силния“.

Бъдещето е във взаимната зависимост, а не в конфликта

След като бомбардировките и агресията спрат, ще са необходими разбирателство и сътрудничество, тъй като трябва да се изградят мостове между Европа, САЩ, Русия и Украйна в дългосрочен план. Идеята за сблъсък на цивилизациите се подклажда от известно време.

По същия начин гласовете в Европа за повече икономически, политически и технологичен суверенитет стават все по-силни. Крепостта Европа винаги е била грешен път и няма повече смисъл на фона на настоящата криза, подчертава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
fallback