IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците влизат в обувките на германците след Втората световна война

Не само Путин, но и народът на Русия трябва да бъде държан отговорен за войната срещу Украйна, смята Леонид Бершидски, като поема и своята вина

15:21 | 08.03.22 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Когато Хитлер поема властта през 1933 г., той го прави с 44% от националния вот, което означава, че мнозинството от германците не го подкрепят. Само една година преди това той няма дори една трета от гласовете. Не беше твърде късно да го спрат, но твърде малко германци се интересуваха достатъчно, за да го направят.

Това важи и за нас руснаците. Преглътнахме явно фалшифицирани избори (а нашите протести през 2011 г. бяха, макар и впечатляващо големи, твърде „вегетариански“, твърде меки, за да имат значение). Преглътнахме постепенното задушаване на независимите медии. Игнорирахме масовата корупция и все по-истеричното „патриотично възпитание“ на нашите деца. Ние се нагодихме, когато правителството стана единственият значим икономически играч и когато полицейската държава набъбна, хранейки се от нашата безпомощност и собствената си безнаказаност. Като цяло се съгласихме с анексията на Крим; Руските знаменитости се специализираха в изобретателните отговори, когато украинците ги питаха пред камера на кого всъщност принадлежи Крим. Междувременно твърде много от нас се наслаждаваха на подобието на нормалност - брандовете, клубовете, небостъргачите, технологиите, парите. Сега всичко се срина като кула от карти, каквато винаги е било.

Превърнахме се в крепостни селяни на Путин – или в също толкова пасивни, безсилни наблюдатели извън руските граници, тъй като тези от нас, които си тръгнаха, често рационализираха и нормализираха случващото се у дома. Знам, че го направих. Направихме Путин културно възможен, направихме го свой, дори когато се дистанцирахме от него. Позволихме му да определя правилата на играта, дори когато се вкопчихме в илюзията, че не играем.

С други думи, няма значение, че бях против всичко това. Виновен съм, че не направих достатъчно, за да отстоявам протеста си. Бягах вместо да се боря. Това ме прави отговорен. Тези, които сега бягат в паника от Русия – и много хора, които познавам, хващат самолети докъдето те все още могат да летят или изоставят всичко, за да карат цяла нощ до границата – също не могат да избягат от споделената отговорност.

След като Хитлер загуби войната и победилите съюзници започнаха да дават да се разбере на германците, включително цивилните, че споделят отговорността за неговите зверства, мнозина се съпротивляваха, казвайки, че никога не са подкрепяли нацистите, не са благославяли техните действия и дори не са знаели за тях. Те страдаха от това, което психолозите Александър и Маргарете Мичерлих нарекоха „неспособността да скърбиш“ за жертвите на нацистките престъпления; този вид скръб беше изместен от съжаление за собствените им загуби.

„Германците не показват никаква следа от чувство за отговорност, камо ли за вина“, пише писателят Клаус Ман при следвоенното си завръщане в Германия от САЩ „Те не успяват да разберат, че сегашната им мизерия е неизбежен резултат от това, което германският народ причини на света през последните години“.

Неговото горчиво предсказание в писмо до баща му Томас Ман беше, че „тази жалка, ужасна нация ще бъде физически и морално осакатявана в продължение на поколения“. Той беше прав донякъде - симптомите на тази дамга не са изчезнали дори и сега. Трябва да внимаваме - виждам същите симптоми при много руснаци, които чета или с които говоря.

Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 2 години
Когато Русия на Путин нападна Украйна, А.Райчев в едно интервю каза - сега само два народа могат да направят нещо , те са народите на Украйна и Русия . Украинците доказаха своето право на независим народ, а руснаците за сетен път , макар и с малки изключения доказаха че са ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
дядя Вова
преди 2 години
Не само Путин, но и народът на Русия трябва да бъде държан отговорен за войната срещу Украйна, смята Леонид Бершидски, като поема и своята вина == аз пък смятам, че за нацистите винаги ще има Нюрнбергски процес, докато я има Русия. И в кое съдилище ще ги съдите? Вече има ли 1 признавано от Русия?! ***** де'еееееебили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Правилно е мнението на г-н Бершидски. Неслучайно, когато русия обяви и България за ''вражеска държава'' написах, че в такъв случай, на принципа на реципрочността- един от основните принципи в международното право- и България следва да счита русия за вражеска държава, и всеки руски гражданин- за гражданин на вражеска държава. Защото гражданството е политикоправната връзка на едно физическо лице с една държава. Гражданите се подчиняват на законодателството на своята държава, поради тази причина и са длъжни да изпълняват нейните закони. Затова всеки руски гражданин към настоящия момент, е длъжен поради чл.203 от ук рф, да разпространява само и единствено кремълската пропаганда относно руската нападателна агресивна война в Украйна- иначе го заплашва до 15 години затвор. За това и всяко ''мнение'', публикувано от руски гражданин в ЕС сайт, се явява разпространяване на кремълските лъжи и не отразява нито личното му мнение на човешки индивид, нито нещо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още