IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците влизат в обувките на германците след Втората световна война

Не само Путин, но и народът на Русия трябва да бъде държан отговорен за войната срещу Украйна, смята Леонид Бершидски, като поема и своята вина

15:21 | 08.03.22 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Когато Хитлер поема властта през 1933 г., той го прави с 44% от националния вот, което означава, че мнозинството от германците не го подкрепят. Само една година преди това той няма дори една трета от гласовете. Не беше твърде късно да го спрат, но твърде малко германци се интересуваха достатъчно, за да го направят.

Това важи и за нас руснаците. Преглътнахме явно фалшифицирани избори (а нашите протести през 2011 г. бяха, макар и впечатляващо големи, твърде „вегетариански“, твърде меки, за да имат значение). Преглътнахме постепенното задушаване на независимите медии. Игнорирахме масовата корупция и все по-истеричното „патриотично възпитание“ на нашите деца. Ние се нагодихме, когато правителството стана единственият значим икономически играч и когато полицейската държава набъбна, хранейки се от нашата безпомощност и собствената си безнаказаност. Като цяло се съгласихме с анексията на Крим; Руските знаменитости се специализираха в изобретателните отговори, когато украинците ги питаха пред камера на кого всъщност принадлежи Крим. Междувременно твърде много от нас се наслаждаваха на подобието на нормалност - брандовете, клубовете, небостъргачите, технологиите, парите. Сега всичко се срина като кула от карти, каквато винаги е било.

Превърнахме се в крепостни селяни на Путин – или в също толкова пасивни, безсилни наблюдатели извън руските граници, тъй като тези от нас, които си тръгнаха, често рационализираха и нормализираха случващото се у дома. Знам, че го направих. Направихме Путин културно възможен, направихме го свой, дори когато се дистанцирахме от него. Позволихме му да определя правилата на играта, дори когато се вкопчихме в илюзията, че не играем.

С други думи, няма значение, че бях против всичко това. Виновен съм, че не направих достатъчно, за да отстоявам протеста си. Бягах вместо да се боря. Това ме прави отговорен. Тези, които сега бягат в паника от Русия – и много хора, които познавам, хващат самолети докъдето те все още могат да летят или изоставят всичко, за да карат цяла нощ до границата – също не могат да избягат от споделената отговорност.

След като Хитлер загуби войната и победилите съюзници започнаха да дават да се разбере на германците, включително цивилните, че споделят отговорността за неговите зверства, мнозина се съпротивляваха, казвайки, че никога не са подкрепяли нацистите, не са благославяли техните действия и дори не са знаели за тях. Те страдаха от това, което психолозите Александър и Маргарете Мичерлих нарекоха „неспособността да скърбиш“ за жертвите на нацистките престъпления; този вид скръб беше изместен от съжаление за собствените им загуби.

„Германците не показват никаква следа от чувство за отговорност, камо ли за вина“, пише писателят Клаус Ман при следвоенното си завръщане в Германия от САЩ „Те не успяват да разберат, че сегашната им мизерия е неизбежен резултат от това, което германският народ причини на света през последните години“.

Неговото горчиво предсказание в писмо до баща му Томас Ман беше, че „тази жалка, ужасна нация ще бъде физически и морално осакатявана в продължение на поколения“. Той беше прав донякъде - симптомите на тази дамга не са изчезнали дори и сега. Трябва да внимаваме - виждам същите симптоми при много руснаци, които чета или с които говоря.

Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 1 rate down comment 6
5160
преди 2 години
тук не сме в съда, а тази каша руснаците вече два пъти са я сърбали първия път 41-44 г., втория 1990-2000 г. и двата пъти извода е един може да е ***, но си е наш ***. и ето тука вече всичко което ти казваш се обезмисля, защото ако джендърите бяха направили един план Маршал за източна Европа това нямаше да се случи. Къде е съвестта, къде е морала на джендърите като лизаха д...та на руските олигарси, като подържаха укринските олигарси-мафиоти и даже сега като не искат да воюват/ситуацията съмнително прилича на историята на Полша през 39-та/. и стига с това осредняване Путин яде хайвер, руснаците ядат черен хляб, средно всички ядат сандвичи с хайвер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 2
Alex Silver
преди 2 години
Ето този пост точно казва всичко. Другото са алабалистики. Затова и маршовете с факли и пречупени кръстове никой "нормален" човек не е в състояние да забележи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Валката е пенсиониран военнен ... пак лъже че е инжинер зада изглежда по умен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
"Може да бъде използвано".... аве юрист и жив дявол = може да са едно и също == лукаваго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Хм- че аз не искам ти да доказваш професионалните си знания, а да дадеш ясно разбираеми доказателства защо метановото находище в ИИЗ на България, близо до град Варна, не може да бъде използвано така, че метанът да замени руският природен газ. Може да пробваш и с формули- всеки ще може сам да направи своята преценка, А дали съм слаб/ силен юрист, е без значение за доказване на твоята теза- аз не те питам за юридически неща, а за съвсем друго...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
нямам намерение да се доказвам пред един много слаб юрист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Опази боже, сляпо да прогледа. Заради такива като теб света е на това положение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Ако си енергиен инженер, докажи тезата си, но в БАН- по отношение на метановото находище. Дай доказателства, преведени на разговорен непрофесионален език, защо не може да бъде осъществено. Да не се окаже, че не си енергетик и че нямаш представа от нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
то това е проблема, че всички изпитвате омраза. това е атавистична омраза от новото което идва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
много четеш научно-фантастична литература. Ще ти кажа направо като енергиен инженер - нищо от това не е възможно освен за научни и изследователски цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още