IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Давосците са разтревожени за глобалната перспектива

Наблюдава се изместване на фокуса от икономически и политически въпроси към екологични и социални

11:05 | 17.01.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Давос, Швейцария. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Давос, Швейцария. Снимка: Bloomberg

Освен това списъкът със социални тревоги включва проблеми, които никога преди не са се появявали в тази класация. Около 26% от респондентите, например, сега се тревожат за „влошаване на психичното здраве“ - по-висок дял от тези, които изразяват загриженост за дълга и фискалните или кибер рисковете. С други думи, ако проучването на СИФ е право, тогава давосците днес са обладани от проблеми човек-човек и човек-природа, каквито повечето от тях никога не са били обучавани да анализират.

И така, какво трябва да заключат инвеститорите? Една (цинична) интерпретация на резултатите от проучванията е, че те просто отразяват общ вой на страх, а не трезва оценка на риска. Корпоративните бордове, като пословичните генерали, обикновено водят последната война или се тревожат за проблеми, които са в новините.

Фокусът върху екологичните и социалните въпроси в тези проучвания на СИФ - който се среща и в анкети като ежегодната такава на животозастрахователната компания AXA - вероятно е предизвикан от неотдавнашната климатична среща на ООН в Глазгоу (COP 26) и пандемията от коронавирус. Това обаче не го прави непременно добра отправна точка за класирането на бъдещите рискове.

Напротив, ако погледнете назад към последните две десетилетия, консенсусът в Давос понякога оценява света погрешно: проучването за рисковете от 2007 г., например, се фокусира върху цените на петрола и забавянето на китайската икономика, а не върху евентуален финансов колапс; през 2020 г. тревогите бяха относно изменението на климата, като почти не се споменаваше рискът от пандемия. Има причина някои търговци на хедж фондове да се шегуват, че умният начин за търговия на пазарите е да се усети настроението в Давос и след това да се предприемат противоположни действия.

Друг проблем, който също може да изкривява проучванията е дезориентацията. Днешните корпоративни лидери са прекарали кариерите си в оценяване на осезаеми икономически рискове, като нарастващи лихвени проценти или цени на петрола. Донякъде разглеждат и политическите рискове. Много от новите социални и екологични проблеми обаче са неизследвана територия. Това може да обясни защо проучването разкрива толкова високо ниво на генерализиран страх; и защо това изглежда в такова противоречи с опита на много лидери на компании днес. Очаква се задаващите се корпоративни отчети в Америка да покажат, че печалбите са скочили в 9 от 11-те сектора.

Има обаче друго обяснение за това, което се случва: че елитът в Давос основателно се тревожи, а фондовите пазари не го правят. Едно десетилетие на изключително разхлабена монетарна политика породи опасни нива на самодоволство относно рисковете, независимо било те икономически, екологични или кибер.

Това не е извод, който повечето инвеститори искат да чуят. Той също така не означава, че пазарите са напът да се сринат - поне не, докато индексът за финансовите условия на Goldman Sachs е на рекордно ниски нива. Но мисля, че това отчасти е правилният извод, пише още Джилиън Тет. Би било глупаво инвеститорите да игнорират тона на тези проучвания. А давосците вероятно също грешат, като подреждат „спукването на балона при активите“ толкова назад в списъка си с притеснения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 1
aranda
преди 2 години
Новите поколения и бедните мигранти вече не са мотивирани да работят цял живот като роби и да си умрат бедни! Само за да може богатите да стават още по-богати. Старата парадигма се разпада и елита е разтревожен от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
SS-23
преди 2 години
тоя ресет до нищо няма да доведе ... като изтрепеш хората и/ или ги ограничиш къв "ръст" ше чакаш? ще чакаш от умрял писмо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
SS-23
преди 2 години
А какво е това "растеж" ?Не съм икономист, обаче под "ръст на икономиката" аз разбирам ръст на физическото нарастване на пр-воството, т.е. физическото нарастване на предлагането на стоки и услуги.Обаче "икономистите" в днешно време разбирате друго - ръст на "печалбата". А като се има напредвид, че няма как да има физически ръст на стоките и услугите, защото Земята е крайна, за да имат някои желаните "ръст на печалбата" значи просто да увеличават абсолютно необосновано цените, т.е. да генерират инфлация. Да, обаче тази инфлация няма кой да я плати, чисто физически, тези завишени цени няма кой да ги плаща! И кво правим тогава в този омагьосан кръг ?? Отговарът е сам един и той е *** - да се откажете от ръста на "всяка цена"! Ккаво пречи всичко да е флат ?? М? И веднага ще настъпи мир ... защото 99% от хората не им трябва "ръст" те зи живеят цял живот "от заплата до заплата" пък не са умрели! Значи МОЖЕ БЕЗ РЪСТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
dr.5rov
преди 2 години
Какво толкова са се разтревожили тези давосци. Нали организаторът на тези срещи има рецептата - global reset. Да не се рзсейват в безполезни страхове, а да се съсредоточат над това как да я осъществят така, че Те да не пострадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Боян
преди 2 години
Да добавим и качеството на работната сила, ето пример Германия на година 400 000 работни Германци се заменят с 400 000 (да кажем 50 000 са кадърни) нищо не можещи и мързеливи чужденци, до какво ще доведе това всеки му е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Боян
преди 2 години
Не че се скапаха, ами застаряха и новите поколения не са изобщо като старите, те искат всичко наготово без да се изпотяват много. Отделно безброй евтина работна ръка от бедните държави, която работеше за без пари за богатите държави също е на изчерпване, вече конкуренцията за нея е огромна включително от местни компании и цените на труда и на суровините имат само една посока нагоре. Нито пандемията, нито инфлацията спират потреблението, а как може да се задоволи потреблението на 6-7 милярда които искат още и още нямам на идея как ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Когато направиш така че обществата да не могат да произвеждат ,ако ще и да си най-богатия човек на света ,реално няма да има на кой да продаваш,няма да има кой и да потребява .Затова ключовата дума е баланс ,не растеж на всяка цена .Винаги стремежа е бил към още и още растеж ,да обаче мишките се скапаха и колелото няма кой да го върти с такава скорост вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още