fallback

Глобалните акции приключват трета година с двуцифрени ръстове

Бързото покачване на цените на акциите спрямо другите класове активи означава, че те ще запазят привлекателността си и през 2022 г.

16:39 | 02.01.22 г.

Глобалните фондови пазари приключиха 2021 г. с двуцифрени ръстове за трета поредна година, тъй като експанзивната парична политика и потокът от фискални стимули помогнаха за възстановяване на икономиката от пандемията.

Индексът на акциите на FTSE All-World се повишава с 16,7% в доларово изражение през 2021 г., като надминава ръста от 14,1% от предходната година. Скокът обаче е по-слаб в сравнение с отчетеното увеличение от 24% през 2019 г., годината преди кризата с коронавируса, пише FT.

Подкрепящите политики от много от най-големите централни банки в света помогнаха за силните ръстове на финансовите пазари, подкрепени от пакети от правителствени стимули, разгръщането на ваксинацията срещу коронавируса и излизането от строгите ограничения, въведени в опит да се овладее разпространението на вируса.

Перспективата централните банки да премахнат подкрепата за финансовите пазари от ерата на кризата, наред с нарастващите случаи на Covid-19, произтичащи от бързото разпространение на варианта омикрон, заплашва да промени нагласите на инвеститорите. Все пак фондовите пазари успяха да преодолеят повишената волатилност.

Благоприятните условия помогнаха на корпоративните финансови резултати да се възстановят от загубите, претърпени през 2020 г., когато пандемията натежа върху икономическата активност.

Компаниите до голяма степен успяха да предадат рязко покачване на цените, тъй като икономическото търсене изпревари предлагането, което им позволи да се възползват от повторното отваряне на глобалната икономика.

В САЩ се очаква ръстът на печалбите на годишна база да достигне 45 процента, след като бъдат публикувани отчетите за четвъртото тримесечие. Ако се реализира, това ще е рекорд от 2008 г., според данните на FactSet.

„Има недостиг на всяка стока, за която можете да се сетите, бърза инфлация, политически борби, расови и класови войни, но има и някои от най-добрите корпоративни печалби досега“, казва Джим Полсън, главен инвестиционен стратег в Leuthold Group. „Странно е, но е трудно да задържиш фондовия пазар пред лицето на такова съживяване“, допълва той.

Ръстовете на световните фондови пазари са особено изразени в САЩ. Индексът S&P 500 на Уолстрийт отбеляза увеличение от 27% през 2021 г., воден от близо 50% скок на енергийните акции, подкрепени от поскъпването на петрола. С над 40% нарастват акциите на компаниите от сектора на недвижимите имоти.

Devon Energy оглавява компаниите от индекса със почти 190 процента ръст на акциите. Общо 11 компании почти удвояват пазарната си оценка, сред тях са Ford Motor, Moderna и Marathon Oil.

Това бележи промяна от предходните две години, когато технологичният сектор, който отбелязва 33% ръст за 2021 г., повлече пазара нагоре. Борсово търгуваният фонд Ark Innovation на Cathie Wood падна с повече от 23% тази година, докато през 2020 г. постигна ръст от 150% заради залозите си на някои от най-добре представящите се технологични компании през пандемията.

Независимо от това, най-големите технологични акции все още се открояват като водещи двигатели на ръста на S&P 500. Техният колосален размер в сравнение с други компании прави така, че дори сравнително по-малък ръст на цената на акциите им въздейства повече на индекса заради тежестта им.

Шестте най-големи компании с най-голям принос за ръста на S&P 500 са големи технологични имена, водени от Microsoft и Apple, двете най-големи компании в света по пазарна капитализация.

Технологиите тласкат нагоре и пазарите в Европа. Паневропейският индекс Stoxx 600 се повишава с 22% през 2021 г. Това е второто най-добро представяне на индекса от 2009 г. насам – през 2019 г. той отбеляза ръст от 23%.

В Азия японските акции също се радваха на силна година, като индексът Topix се повиши с 10,4% в сравнение с покачване с по-малко от 5% през 2020 г.

Все пак, за разлика от силните печалби на развитите пазари, хонконгският индекс Hang Seng потъна с повече от 14 процента заради регулаторните репресии от Пекин, насочени към образователния и технологичния сектор. Индексът CSI 300 на континентален Китай падна с повече от 5 процента.

Спадът допринесе за понижението от 5,3% в доларово изражение в по-широкия индекс MSCI Emerging Markets. Подобният индекс MSCI, който изключва китайските акции, се повишава с над 9 процента през 2021 г.

Насочвайки се към 2022 г., инвеститорите остават предпазливи оптимисти относно потенциала на акциите да продължат възходящата си траектория. Случаите на Covid-19 продължават да нарастват по целия свят на фона на опасенията доколко новият щам може да засегне веригите на доставки, цената на стоките и представянето на компаниите. Шеметните колебания на фондовия пазар след появата на варианта омикрон подчертават как доверието може да бъде разклатено от неочаквани обрати на пандемията.

В същото време затягането на паричната политика представлява още един перспективен попътен вятър за следващата година. Очаква се Федералният резерв на САЩ да повиши на три пъти лихвите през 2022 г., тъй като централната банка се движи към намаляване на инфлационния натиск. Фед също така очерта планове през декември да удвои темпото, с което оттегля своята програма за изкупуване на облигации на стойност 120 млрд. долара на месец от началото на пандемията.

Въпреки това, бързото покачване на цените на акциите спрямо другите класове активи означава, че те ще запазят привлекателността си през новата година, казват инвеститори. Все пак се очаква известна корекция до края на първото тримесечие, а след нея – рали до края на полугодието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
fallback