fallback

По-важното от миналата седмица

Кристин Лагард потуши спекулациите за предстоящо повишаване на лихвите, АЦБ се отказа от повишаването им

09:08 | 08.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Правителството продължава с амбициозните емисии ДЦК на вътрешния пазар. На 8 ноември ще има пореден голям аукцион за 500 млн. лв. петгодишни книжа, с който сумарно набраните средства само за два месеца биха достигнали 2 млрд. лв. Това се случва, след като само преди седмица финансовото министерство изключително трудно успя да пласира 500 млн. лв. десетгодишни облигации при спадащо търсене и покачваща се доходност.

Към октомври бюджетът е на плюс 725 млн. лв. (или 0,6% от БВП). От Министерството на финансите обаче отбелязват, че само за месеца държавните финанси излизат на минус 343 млн. лв., а до края на годината се очаква разходите да растат с по-бърз темп заради повече инвестиционни плащания, антиковид мерки и т.н. Финансите на държавата са планирани да излязат на консолидиран касов дефицит 4.6 млрд. лв., или 3.6% от БВП.

Сивият сектор на пазара на цигари падна до 1,6% от потреблението през второто тримесечие на 2021 г. Такъв е делът на цигарите без български акцизен бандерол, показват данните от традиционното изследване на празните цигарени опаковки. Делът на цигарите с неплатени данъци намалява с 0,2 процентни пункта спрямо предишното тримесечие и с един процентен пункт в сравнение със същия период на 2020 г. За пореден отчетен период България е с най-нисък дял на нелегалния пазар на цигари от страните - членки на ЕС, в които това изследване се провежда.

Служители на ДАНС, МВР и НАП влязоха на проверка в община Пазарджик, като официалният мотив е сигнал за финансови злоупотреби, свързани с общинския бюджет. Стана ясно, че сред проверяваните документи е и дарение от 700 хил. лв., получено от фирмата "Интръст", чийто едноличен собственик на капитала е Делян Пеевски. Проверката става ден, след като полицията отне шофьорската книжка на кмета на Пазарджик Тодор Попов заради отказа му да бъде тестван за алкохол и наркотици, а той обяви, че всичко случващо се е предизборен пиар.

Прокуратурата обяви, че ще поиска постоянен арест за независимия кандидат за президент Боян Расате, след като през предния уикенд той и група негови привърженици нахлуха в ЛГБТИ център в София, потрошиха имущество и малтретираха хората там. В понеделник ЦИК свали имунитета му по искане на главния прокурор.

ЕС и еврозоната

Центристки и десноцентристки партии в Чехия се договориха за съставяне на коалиционно правителство. Формациите, които са групирани в две коалиции, спечелиха 108 места в 200-местната долна камара на парламента на изборите през октомври, побеждавайки досегашния премиер Андрей Бабиш. Но кога ще встъпи в длъжност новият кабинет на петпартийната коалиция е въпрос, който все още няма отговор заради влошеното здравословно състояние на ключовия актьор в процеса - президента Милош Земан.

Политически блокаж на фона на здравна криза има в Румъния, където вече месец няма правителство. Кабинетът на либерала премиер Флорин Къцу беше свален след вот на недоверие в парламента. Северната ни съседка влезе в спиралата на политически преговори, довели до двама неуспешни кандидати за премиер, които не успяха да съберат мнозинство за ново правителство - Дачиан Чолош, лидер на „Съюз за спасение на Румъния“ и бившия военен министър Николае Чука. Либерали и социалдемократи преговарят в последен опит за нов кабинет. А президентът Йоханис обяви, че няма да провежда консултации с партиите за номиниране на нов кандидат за премиер докато не бъде формирано ново мнозинство в парламента.

Синдикатът в сектора на услугите в Германия Ver.di обяви, че ще удължи своите предупредителни стачки в публичния сектор във федералните провинции. Вторият кръг от преговори се е оказал неуспешен. Синдикатите настояват, наред с други неща, за увеличение на заплатите с 5% за повече от един милион служители в публичния сектор във федералните провинции, но поне 150 евро за период от дванадесет месеца. Стачките са насочени основно към здравния сектор, конкретна дата все още не е обявена.

Според оценка на Федералната статистическа служба около 8,5 млн. души в Германия имат твърде малко жизнено пространство. Това съответства на около 10,3% от общото население. Хората в градовете, хората, живеещи сами, както и самотните родители и техните деца са особено силно засегнати.

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард потуши спекулациите за предстоящо повишаване на лихвите. Въпреки текущото покачване на инфлацията перспективите за инфлация оставали приглушени в средносрочен план. Поради това е "много малко вероятно" централната банка да повиши лихвите през следващата година, каза Лагард.

Британската централна банка първоначално остави основния си лихвен процент непроменен на 0,1%. АЦБ обаче посочи, че може да повиши лихвите "през следващите месеци". Това вероятно е необходимо за ограничаване на нарастващата инфлация (в момента 3,0%).

Лъч надежда се прокрадна на фона на продължаващата настъплението си и през тази седмица Covid пандемия. Великобритания стана първата страна в света, която одобри първото лекарство срещу Covid-19 - таблетката „Молнупирарвир“. Тя ще бъда давана два пъти на ден на уязвими пациенти, които наскоро са диагностицирани със заболяването. Продуктът е разработен от американски фармацевтични компании и атакува ензима, който вирусът използва да произвежда свои копия, като внася изменения в неговия генетичен код.

Северна Америка

Федералният резерв на САЩ реши да намали изкупуването на облигации. От ноември покупките на ценни книжа като част от спешната програма за коронавируса ще бъдат намалени с 15 млрд. долара от сегашните 120 млрд. долара на месец. Ключовата лихва остава непроменена в диапазона от 0,0 до 0,25%. Шефът на Фед Джером Пауъл каза, че все още не е време за повишаване на лихвите.

ЕС и САЩ временно уредиха спора си за американските специални мита върху вноса на стомана и алуминий. Споразумението по принцип гласи, че страните от ЕС ще могат да внасят в бъдеще безмитно определени количества материали в САЩ. В замяна ЕС се въздържа от налагане на мита върху американски продукти като уиски, дънки и мотоциклети Harley-Davidson. Освен това и двете страни искат да спрат текущото производство в Световната търговска организация по този въпрос.

Азия

Друга китайска компания за недвижими имоти изпадна в беда. Според собствените си изявления предприемачът на недвижими имоти Kaisa не може да извърши дължимо плащане. Това се дължи на тежката ситуация на пазара на недвижими имоти и понижаването на собствената кредитоспособност от страна на рейтинговите агенции. Сега Kaisa иска да ускори продажбата на акции на компанията.

Междувременно китайските власти призоваха населението да се запаси с основни стоки в случай на извънредна ситуация на фона на продължаващи карантинни "затваряния" на градове заради Covid-19 и на фона на проливни дъждове, повредили реколтата.

Талибаните забраниха използването на чужда валута в Афганистан и всеки нарушител ще бъде преследван, се казва в изявление на ислямистката групировка. Това може да влоши допълнително икономическата ситуация в страната, която е на ръба на колапса заради спирането на международната финансова подкрепа, след като талибаните взеха властта. „Икономическата реалност и националният интерес изискват всички афганистанци да използват афганистанската валута във всекидневната търговия“, посочват талибаните. Американският долар е широко използван в страната.

Глобалната икономика

Срещата на върха в Глазгоу, която започна на 31 ноември и ще продължи до 12-и, събра световните лидери в шотландския град на фона на предупрежденията на учените, че държавите не правят достатъчно за ограничаване на вредните емисии в атмосферата. Голяма среща с големи амбиции, но на събитието в Глазгоу не присъстват лидерите на някои от най-големите замърсители в света като китайския лидер Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин. Вторият ден на конференцията донесе две значими решения. Първото - за защита на горите по света, и второто - за намаляване на емисиите от метан с 30% до 2030 г.

Групата OPEC+ засега не иска да увеличава повече добива на петрол. Вече договореното увеличение на дневния добив на петрол с допълнителни 400 000 барела трябва да продължи през декември. Преди срещата на картела САЩ, Япония и Индия, наред с други, призоваха за вкарване на повече петрол на пазара, отколкото бе планирано. Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че повишените цени на петрола и газа са резултат от рестриктивна производствена политика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
fallback