fallback

Въпреки добрите икономически данни опасенията за лихвите отслабват

Новата седмица е доминирана от последните тримесечни данни, което трябва да направи инвеститорите оптимисти

08:13 | 08.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След новите рекордни стойности за европейските акции положителното настроение се очаква да продължи и през следващата година. Причините за това са положителните изненади от страна на компаниите през текущия отчетен сезон, стабилният пазар на труда и експанзивните икономически показатели.

Допълнителен стимул за оптимизъм на фондовия пазар вероятно ще бъде уверението, че паричната политика ще подкрепи икономиката. В тази среда могат да се развиват особено икономически чувствителните сектори, се казва в последния анализ на DZ Bank.

Все повече компании в сектора на капиталовите стоки се оплакват от недостиг на междинни продукти, но все по-малко от ситуацията с поръчките, финансовото си състояние или недостиг на работници. Производителите на капиталови стоки можеха да произвеждат, просто им липсваха достатъчно предварителни продукти. Веднага след като тези затруднения при доставката бъдат разрешени, отложените поръчки могат да бъдат обработени.

Фондовият пазар все повече оценява това под формата на нарастващи очаквания за бъдещи печалби в този сектор. На този фон целевата цена на DZ Bank за Dax е 16 500 пункта в средата на следващата година. В петък, след изненадващо добри данни за пазара на труда в САЩ, водещият индекс в Германия се изкачи до нов рекорден връх от 16 084 пункта следобед, преди да започне събирането на печалба.

Експертите на Weberbank са положително изненадани от тримесечните резултати на компаниите - въпреки затрудненията при доставките. „Компаниите не само успяха да увеличат значително печалбите си през последното тримесечие. Напротив, те дори успяха да разширят допълнително маржовете си“, казва Йенс Хердак.

Компаниите от американския индекс S&P 500 можеха да увеличат оперативния си марж от средно 10% до 15% тази година. Същото важи и за европейските компании, макар и на малко по-ниско ниво. По-специално биха се откроили глобалните технологични компании, които дори успяха да увеличат маржовете си до нови върхове за всички времена. Тази способност за прехвърляне на цените сега се проявява и обратно в нарастващите цени за потребителите, които са последното звено във веригата, което трябва да понесе тези увеличени разходи.

Нови компании ще представят резултатите си

Според Weberbank погледът към минали цикли също показва, че исторически компаниите са били в състояние да работят много добре в среда на инфлация. В това отношение понастоящем няма причина за понижаване на квотата на собствения капитал поради опасения за повишаването на инфлацията или нарастването на доходността. Въпреки това си струва да разгледаме по-отблизо индустриите.

Според Weberbank банковият сектор, застрахователните компании и индустриалните акции се считат за победители в среда на нарастваща възвръщаемост. Пазарите в САЩ трябва да се възползват и от програмите за обратно изкупуване на акции от различни компании през следващата година.

Тази година до края на октомври американските компании вече получиха одобрение от своите акционери да изкупят обратно собствени си акции на стойност над 900 милиарда долара. „Във връзка със силното развитие на маржовете трябва да видим по-нататъшни увеличения на цените на фондовите борси“, казва Хердак.

Освен това някои наблюдатели считат, че опасенията за повишаването на лихвите могат да отслабнат през следващите седмици и месеци. Наред с други неща, те се позовават на подновения ръст на заразените по време на пандемията на коронавируса.

В няколко региона на Европа тези дни отново се затягат мерките за ограничаване на пандемията, като по-нататъшни стъпки, особено в части от сектора на услугите, вероятно ще доведат до нови тежести, твърди базираната в Щутгарт LBBW. В индустрията, от друга страна, специалистите ще бъдат особено загрижени за Китай, защото там властите предприеха изключително строги действия срещу всякакви вирусни огнища.

Мениджърът на активи Pimco очаква Фед да предприеме първото увеличение на лихвите след пандемията през първото тримесечие на 2023 г. Това ще разчисти пътя за по-нататъшно повишаване на курсовете през следващата година. Затова за мнозина не би било изненадващо, ако ралито в края на годината започне много скоро.

Подкрепа може да им донесат и нови тримесечни данни. През новата седмица повече от дузина компании само от Dax ще представят своите данни. Сред тях са производителя на спортни стоки Adidas, фармацевтичната и агрохимическата група Bayer и компаниите за комунални услуги Eon и Siemens.

Какво още ще следим през седмицата

Вторник: Германската индустрия остава в хватката на затрудненията в доставките и по-голямата част от германските икономически показатели продължават да разочароват. В същото време все повече централни банки се насочват към повишаване на лихвите.

С оглед на захлаждането на икономиката от Deka Bank очакват забележим спад на индекса за икономическата ситуация през ноември. Икономическите очаквания на ZEW ще намалеят в по-малка степен.

Сряда: Инфлацията в Китай едва надхвърли границата от 1% за една година. Това вероятно ще се промени сега, защото негативните ефекти от падащите цени на храните бавно се приближават към своя край. За октомври от Deka Bank очакват инфлацията да се повиши от 0,7% на 1,3%, а границата от 2% също трябва да бъде пробита скоро. Но компаниите все още не успяват да прехвърлят увеличените си производствени разходи върху потребителите. 

Правителството внимава да поддържа ниски тежести върху частните домакинства, тъй като високата инфлация едва ли би била съвместима с пропагандираната цел за „общ просперитет“. По този начин частните лица ще бъдат до голяма степен пощадени от нарастващите цени на енергията.

Сряда: Инфлацията на потребителските цени в САЩ вероятно ще се повиши допълнително през октомври. Очакваната от Deka bank инфлация от 5,8% ще бъде най-високият от октомври 1990 г. В сравнение с предходния месец ценовият индекс вероятно ще се е повишил с 0,5% и следователно по-силно, отколкото през август и 

септември. Основната причина за това е цената на енергията.Въпреки това би било твърде лесно експертите да се позовават само на този подкомпонент, защото може да се очаква малко по-силно увеличение дори без храната и енергията. Тук отново роля играят преходните ефекти. От гледна точка на паричната политика обаче развитието на наемите би било по-актуално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:53 | 07.09.22 г.
fallback