IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газовият шок за световната икономика

Енергийната криза се превръща във въпрос на оцеляване за много компании, а цените на петрола, газа и въглищата достигат рекордни нива

21:07 | 08.10.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Повишаването на цените на сертификатите за CO2 в Европа форсира преминаването от електричество на въглища към газ на континента. По-строгите екологични разпоредби и слабите добиви на вятърна енергия също допринесоха за нарастващото търсене. „Има много причини за повишаването на цените на енергията: намаляване на инвестициите в мощности по време на кризата, подценяване на инерцията за възстановяване на икономиката, а също и логистични проблеми“, казва шефът на Ifo Клеменс Фюст, цитиран от Handelsblatt.

Със сигурност „силната икономика в Азия и САЩ е друг важен двигател“, коментира той.  Освен това се добавят и политически мерки, като увеличението на цената на CO2. „По отношение на политиката в областта на климата увеличаването на цената на изкопаемите горива е политически търсен инструмент“, казва Михаел Хютер, ръководител на базирания в Кьолн Институт за германска икономика.

Габриел Фелбермайр, ръководител на Австрийския институт за икономически изследвания, предупреждава за последствията за световната икономика: „Ескалацията в енергийния и особено в газовия сектор застрашава икономическото развитие. Ако настъпи тежка зима, може да се наложи да се затворят промишлени предприятия, които разчитат на газ като суровина. Това би влошило и без това тежкото положение в индустрията“. Мениджърът от химическата индустрия Кристоф Гюнтер, ръководител на Infraleuna в Саксония-Анхалт, признава: „Тази енергийна криза се превръща във въпрос на оцеляване за много компании“.

А Кирстен Вестфал от Фондацията за наука и политика (SWP) в Берлин пояснява: „Тук наблюдаваме енергийна криза - а не само временно покачване на цените за най-важните енергийни източници. Сегашното развитие на пазарите на нефт и газ ни дава предчувствие за утрешния хетерогенен енергиен свят. Този енергиен свят ще бъде оформен от конкуренцията между различните системи. Страни като Китай се превърнаха в доминиращи играчи, които повишават цените с огромното си търсене във фазите си на растеж“.

От една страна, това е един свят, в който испански министър е принуден да действа и да спре данъците върху електроенергията, защото Индия реши да не изнася повече въглища. Свят, в който Австралия, едва наскоро наказана от китайците и защитена от пазара, сега внезапно се ухажва от партийни кадри в Пекин, за да запълни китайските празнини в снабдяването с електроенергия.

От друга страна, това е и свят, чиито правителства се зарекоха да запазят  високи цените на изкопаемите горива, за да защитят планетата - и в същото време не предприеха никакви предпазни мерки как да задоволят все по-нарастващия глобален глад за енергия. А този глад се увеличава.

Ако искате да разберете този хаотичен нов свят, трябва да получите ясна представа за тази „лудост“, трябва да отидете на пътешествие по целия свят.

Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=rvTm2HSu7SE..........Заявление Лаврова о ценах на газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
време е путин да си поиска газът да се заплаща в рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Газовият шок за световната икономика >> Деебилният шок, породен от лакомия за новонарисувани пари. Под бодрите вувузели на "журналистите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още