В целия свят недостигът на работници разклаща веригите на доставка на храни. Във Виетнам армията подпомага събирането на реколтата от ориз. Във Великобритания фермерите изхвърлят мляко, защото няма камиони, които да го събират.
Събирането на бразилското кафе на зърна робуста продължи 120 дни тази година вместо обичайните 90. Американските фирми, които пакетират месо, се опитват да примамят нови служители със смарт часовници Apple Watch на фона на ръста на цените на бургерите и буритото във веригите за бързо хранене, пише Bloomberg.
Независимо дали става въпрос за берачи на плодове, работници в кланици, шофьори на камиони, складови оператори, готвачи или сервитьори, глобалната хранителна екосистема е разклатена от недостиг на персонал. Това удря по доставките, а някои работодатели са принудени да повишават заплатите с двуцифрени числа в процентно изражение.
Това заплашва да повиши допълнително цените на храните, които и без това се напомпват заради поскъпването на стоките и увеличаването на разходите за товари.
Цените през август нарастват с 33% спрямо същия месец на миналата година, според индекс, изготвен от Организацията на ООН за прехрана и земеделие.
Пандемията от коронавирус предизвика недостиг на работна ръка в много части на икономиката. Въздействието е особено силно в храните и селското стопанство, които са сред най-малко автоматизираните индустрии в света. Сигурността на храните е чувствителен въпрос в много части на света и тънките маржове означават, че нарастващите разходи обикновено преминават към купувачите, според Boston Consulting Group.
Декер Уокър, експерт по агробизнеса в Boston Consulting Group, коментира, че ефектите варират според местата и продуктите, като общото изглежда е, че най-големите проблеми са с работните места за най-неквалифицирани работници, които са и най-малко желани.
Има признаци, че недостигът на работна ръка ограничава доставките. В САЩ дистрибутори на едро като Sysco Corp. и United Natural Foods Inc. съобщават за забавяне на производството на артикули – от бекон и сирене до кокосова вода и подправки. В Обединеното кралство някои магазини нямат достатъчно продукти като хляб и пиле, докато McDonald’s Corp. изчерпа млечните шейкове през август.
„Имаме семейни добавки, страхотни работни места, които бяха отворени, но не можахме да ги попълним“, коментира Патрик Крайтезер, главен изпълнителен директор на Tillamook County Creamery Association. Базираната в Орегон млечна кооперация наскоро имаше сериозен недостиг на работници и членове на борда ѝ работеха на полето, вместо да провеждат оперативни срещи. „Инфлацията, която виждаме в бизнеса, и инфлацията, която наблюдаваме на ниво ферма, ще се пренесе и на рафта“, допълва той.
Недостигът засяга фермите, преработвателите и ресторантите. Малайзия, вторият по големина в света производител на палмово масло, е загубила около 30% от потенциалното производство на годно за консумация масло, използвано във всичко - от шоколад до маргарин. Производството на скариди в Южен Виетнам - един от най-големите износители в света, е спаднало с 60% до 70% в сравнение с времето преди пандемията.
Една пета от производството на домати в южната част на Италия е загубена тази година поради жегите и транспортната парализа, според асоциацията на фермерите в страната.
„Занимавам се с този бизнес от 80-те години на ХХ век, но никога не съм виждал подобна ситуация“, казва Микеле Ферандино, фермер във Фоджа. „Доматите са много нетрайна стока. Нямаше достатъчно камиони, които да транспортират реколтата до преработвателните предприятия в тези решаващи дни от събирането на реколтата“, допълва той.
Отменените или забавени доставки принуждават британските млекопроизводители да изхвърлят мляко, докато в магазините има недостиг. Майкъл Кинг, млекопроизводител от Глостършър, изчислява, че е загубил около 20 хил. литра. Според него някои фермери са започнали по-рядко да доят добитъка заради недостиг на персонал.
Дори когато ресторантите и други предприятия се отварят отново в САЩ и някои страни в Европа и търсенето се увеличава, разпространението на делта варианта на коронавируса ограничава първичното производство.
Отделно епидемични взривове има в различни заводи, което налага временно затваряне, а граничните ограничения в много страни пречат на работниците мигранти и работниците, които пътуват.
На някои места ситуацията се усложнява от местни проблеми, като трудни и опасни условия на селскостопанската работа заради горещата вълна. Във Великобритания фактор е и Brexit.
В резултат на това работодателите са изправени пред друго препятствие: работниците имат много възможности, а запълването на по-малко желани работни места става по-трудно.