fallback

Недостигът на сигурни активи в САЩ приключи, но дали за добро?

Пренасищането с безопасни активи може да повиши лихвите в икономика, която вече привикна с ниските ставки

09:10 | 07.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Недостигът на сигурни активи в Америка приключи. Трябва ли да се тревожим, се пита на страниците на Bloomberg Алисън Шрейгър, старши сътрудник в Manhattan Institute. 

Безопасен актив е всеки такъв, който можете да продадете по всяко време, като сте сигурни, че ще си върнете парите. Това често означава краткосрочни ДЦК или банкови депозити. Следователно, когато търсенето на държавни ценни книжа надхвърли предлагането, икономистите го наричат „недостиг на сигурни активи“.

Изразът „безопасен актив“ може да звучи скучно - по-спекулативни активи като биткойн и деривати върху акциите на Tesla изглеждат по-секси - но сигурните активи са най-важните и може би в някои отношения най-рисковите активи на пазара.

И касаят всичко. Те са част от почти всеки модел за ценообразуване на активи, те се използват като обезпечение и са необходими за регулиране и управление на валути. Те засягат това колко плаща вашата банка като лихва, ставката по ипотеката ви, колко дълг може да издаде страната и какви лихвени проценти определя Федералният резерв.

В продължение на десетилетия икономистите твърдяха, че в Америка има недостиг на безопасни активи, което може да е причинило финансовата криза и потиснатия растеж. Сега изглежда, че недостигът е приключил, но това не означава, че вече не трябва да се притесняваме.

Задълженията (облигациите) на големи, стабилни правителства като тези на САЩ или Германия са считани за най-сигурните активи. Търсенето на тези държавни активи винаги надхвърля предлагането, тъй като всички хора искат да държат парите си някъде в безопасност, банките се нуждаят от сигурни активи по регулаторни причини, а чуждестранните правителства искат да управляват резервите си. Когато това се случи, частният сектор се намесва, предлага други алтернативи, като фондове на паричния пазар или банкови депозити.

Но понякога се оказва, че сигурните активи от частния сектор не са толкова сигурни, както видяхме с обезпечените с ипотека ценни книжа при срива на жилищния пазар през 2008 г. И тъй като уж безрисковите активи са разпространени из цялата икономика, последиците от провала са потенциално катастрофални. Предполага се, че недостигът на безопасни активи представлява точно такава дилема. Някои икономисти и спецове твърдят, че правителствата трябва да издават повече дълг, само за да задоволят пазарното търсене. Други икономисти настояват, че издаването на дълг в отговор на търсенето може да създаде повече проблеми в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:42 | 11.09.22 г.
fallback