fallback

Може ли човечеството да адресира предизвикателствата на 21 век?

Липсата на истински глобален отговор на пандемията не вещае добро относно общите действия по климатичните промени

11:57 | 24.07.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Човечеството надхвърли себе си. Със своята изобретателност тази племенна маймуна създаде свят, чиято племенност не може да управлява. В интелектуален план знаем това: затова създадохме институции като ООН, МВФ и Г-20. Но не усещаме това с цялото си същество. Дълбоко в себе си знаем, че всяко племе е само, а последното губи. Вътрешно усещаме, че хората, които се чувстват по друг начин, са „глобалисти“, което е синоним на „предатели“, пише Мартин Уулф за Financial Times. 

Правим срещи, проваляме се и обещаваме да се справим по-добре следващия път. Но след това отново се проваляме, макар и не напълно. Но го правим в големите неща. Ние знаем това. Но знанието не е достатъчно.

Това се случи на скорошната среща на министрите на финансите на Г-20 този месец и управителите на централните банки във Венеция, славен град, потъващ под надигащото се море. Държавите от Г-20 включват 63% от хората в света и 87% от световния БВП (по пазарни цени). В групата влизат най-мощните страни от всички континенти. Тя е най-добрият ни шанс за глобално икономическо управление.

Нещо повече, завръщането на САЩ към нормално правителство е изключително положително. Невъзможно беше да се постигне какъвто и да било напредък по глобалните предизвикателства при правителство, толкова некомпетентно и нарцистично като това на Тръмп. Антрактът обаче може да се окаже кратък. Но фактът, че някой толкова свестен и интелигентен като Джанет Йелън представляваше САЩ на срещата във Венеция е окуражаващ.

Това също така позволи прогреса. Всъщност комюникето на Г-20 предлага дълъг списък от постижения. В своето резюме Кристалина Георгиева, управляващият директор на МВФ, поздравява Г-20 за „историческото споразумение“ за минимална ставка на корпоративния данък. Тя подчертава признанието на Г-20 за ролята на ценообразуването на въглерода като отговор на изменението на климата.

Тя отбелязва също отличния доклад на независимия панел за „готовността и реакцията спрямо пандемията“ и осъзнаването от Г-20 на необходимостта от засилен глобален капацитет за действия срещу здравните заплахи. Тя подчерта не на последно място „дълбоката си признателност“ за „подкрепата на Г-20 за ново разпределение на СПТ (специални права на тираж, валутата на МВФ) от 650 млрд. долара - най-голямото в историята на фонда и голяма инжекция за света“. Ако новите СПТ бъдат канализирани по правилния начин, те могат да бъдат трансформиращи за най-бедните и най-засегнатите страни.

Освен това, главно поради успеха на учените, ваксините обърнаха икономическата вълна от бедствието Covid-19 по-бързо от очакваното. МВФ прогнозира глобален растеж от 6% тази година, воден от двете суперсили Китай и САЩ. Но, отбелязва Георгиева, „разминаването между икономиките се засилва. По същество светът е изправен пред възстановяване на две скорости." По-лошото е, че именно богатите - сред икономиките и в техните рамки - се възстановяват най-бързо. Не за първи път се дава на тези, които имат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:00 | 12.09.22 г.
fallback