fallback

Расте броят на инвестиционните фондове в Румъния, инвестиращи в акции

Броят на фондовете, инвестиращи в акции, и на тези от смесен тип е възлязъл на 55% от общия брой на взаимните фондове към края на миналата година, като това е значително повишение в сравнение с 35% в началото на миналата година

15:56 | 26.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиционните фондове в северната ни съседка Румъния ще продължават да набират скорост и през настоящата 2006 година, след като 2005 беше изключително ползотворна. 

През 2005 година общият размер на активите на този вид фондове са нараснали с 65% до над 80 млн. евро, се посочва в доклад на Ing Bank Romania.

Ръстът им се е предопределил от редица фактори, сред които са спадът на лихвените проценти по банковите депозити в страната, както и предлагането на редица нови инвестиционни продукти на пазара.

Въпреки добрия ръст на активите на инвестиционните фондове, обаче той значително изостава от този в съседните страни, като в България например.

За сравнение през изминалата година броят на взаимните фондове у нас е нараснал от 6 на 15, като общите им активи са се повишили над четири пъти от около 30 млн. лева до над 130 млн. лева за посочения период.

Според анализатори от една от основните банки в Румъния - Banca Comerciala Romana, с по-нататъшното развитие на инвестиционните фондове в страната ще се променя и тяхната структура.

Наблюдава се тенденция към ориентирането на голяма част от фондовете във все по-голяма степен към фондовия пазар в страната.

Тази тенденция ще се изразява с все по-голяма сила и през тази година, като ще нараства относителният дял на фондовете, инвестиращи в акции и в други активи за сметка на консервативните фондове, насочващи се изцяло към инвестиране в инструменти с фиксирана доходност.

В същото време повечето от новообразуваните взаимни инвестиционни фондове са от смесен тип.

Броят на фондовете, инвестиращи в акции, и на тези от смесен тип е възлязъл на 55% от общия брой на взаимните фондове към края на миналата година, като това е значително повишение в сравнение с 35% в началото на миналата година.

Нарастването на теглото на тези фондове е станало основно за сметка на консервативните фондове, инвестиращи единствено на паричните пазари, чието относително тегло към края на 2005 година се е понижило на около 30% от 57% в началото на годината.

Анализатори обясняват това явление с падащите лихви по депозитите на банките, както и с промяната на инвестиционната култура и интереси, насочени към желанието за поемане на по-голям риск за сметка на по-висока доходност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:56 | 17.08.22 г.
fallback