IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германските мостове към Русия разединяват ЕС

Връзките на Берлин с Москва, скрепени с газопровода „Северен поток 2”, игнорират опасенията на страните от Централна и Източна Европа

07:30 | 19.02.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Последиците за ЕС може да са дълбоки. Заявената амбиция на 27-членния съюз е да действа като стратегически зряла сила с последователна, обединена външна политика и такава в областта на сигурността. За балтийските държави, Полша и други обаче поуката от „Северен поток 2“ е не да поверят свободата си на някаква мъглява концепция за сигурност на европейско ниво, докато Германия еднолично сключва двустранни сделки с Русия.

За жителите на Централна и Източна Европа решаващият защитник на тяхната независимост не е ЕС, а САЩ. В този смисъл отбраната и сигурността могат да бъдат добавени към върховенството на закона, плурализма на медиите и миграцията като още една област, в която споровете разделят някои от западноевропейските държави членки на ЕС от други такива в Централна и Източна Европа.

Поразителната черта на обвързването на Германия с Русия е неговата широка партийна подкрепа. Канцлерът Ангела Меркел запазва санкциите на ЕС срещу Русия заради анексирането на Крим през 2014 г. и въоръжената интервенция в югоизточна Украйна, но подкрепя „Северен поток 2”.

Изглежда, че подходът на Армин Лашет, новия лидер на Християндемократическата партия (CDU) на Меркел, изглежда не толкова раздвоен. Когато руският президент Владимир Путин завземаше Крим, Лашет разкритикува това, което той нарече „антипутински популизъм“ в Германия.

Хайко Маас, германският външен министър от Социалдемократическата партия (SPD), защитава отношенията на Берлин с Москва с мотива, че западните страни трябва да внимават да не тласнат Русия към по-тясно икономическо и военно сътрудничество с Китай.

Що се отнася до дясната популистка Алтернатива за Германия и лявата коалиция Die Linke, те не са съгласни с HDU и SPD по отношение на повечето неща, но не и относно връзките с Русия.

Но какво дава Кремъл в замяна на Германия? Бундестагът беше обект на кибератака през 2015 г., за която германските власти обвиниха Русия. Четири години по-късно лидер на чеченски бунтовници в изгнание беше убит в Берлин по заповед на руското правителство, според прокурорите.

Накратко, аргументът, че близките икономически и енергийни отношения с Русия носят дивиденти за европейската сигурност, изглежда неубедителен, поне в ерата на Путин. Въпросът, който германските политици трябва да си зададат, не е колко голям е моралният дълг на страната им към Русия, а дали „Северен поток 2” и други мостове към Русия постигат някакви полезни резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тази историческа обремененост и набивана вина на германците години наред, си казва думата.Същото е и с африканския и индийския комплекс на Франция и Англия.Едните патоци пускат, другите тумби преселници.Но така е - белия човек е културен, за разлика от северните диваци или африканските или индийските диваци?!Кой от тях страда от вина за извършени злини? Особено пък сибирските диваци, не само, че няма да направят нищо за страни, които страдат заради тях, ами и нагло ще лъжат и ще искат и още и още...Европейска армия ли? Глупости! Добре, че го има НАТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
рушат щот има ли такива, англо-еврейското племе с пропаганда отиди в каналот и повече такива миячници на мозъци просто нема съществуват ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
evlogi
преди 3 години
Еми то няма да им е за първи път.Европа неведнъж е била сериозно прецаквана от Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още