fallback

Глупостта, с която трябва да свикнем на този етап от най-дългия бичи пазар

Крайното спекулативно поведение на инвеститорите аматьори обикновено е добър знак, че благоприятните пазарни условия са напът да изчезнат

21:40 | 11.02.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Илон Мъск е най-големият подарък за криптовалутите, пише Кейти Мартин за Financial Times.

Тези „коини“ - наистина не много повече от редове код - все още имат малка употреба в реалния живот. Те са удобни за пране на пари и купуване на наркотици в интернет и са обичани от твърдите либертарианци и параноиците сред нас, които копнеят да бъдат свободни от инвеститорска защита. Но криптото се прокрадва само полека в ежедневните транзакции. 

Тези електронни валути не плащат дивиденти и не дават акционерни права. Те са обект на измамни схеми и предизвикват тревога сред природозащитниците заради огромното количество изчислителна мощ, използвано при тяхното създаване. Тяхната променлива стойност зависи едиинствено от това колко е готов да плати за тях следващият.

Но когато този човек е основателят на Tesla Мъск, милиардер, боготворен от безброй трейдъри аматьори, сумата може да се окаже доста висока.

През последните седмици Мъск изглежда фокусира вниманието си върху доуджкойн - криптовалута, брандирана с весели изображения на куче Шиба Ину и създадена през 2013 г. съвсем умишлено като шега.

С помощта на Мъск, включително туит на 4 февруари, описващ доуджкойна като „криптото на народа“ и анкета в Twitter на 6 февруари, в която се питаше дали това е „бъдещата валута на света“, той успя да добута стойността на доуджкойн „пазара“, поради липсата на по-добър термин, до над 10 млрд. долара – рекорден връх. От края на януари ръстът вече е  около 900%.

Сега се оказва, че макар Мъск да привличаше тълпи с причудливите си коментари и изображения в подкрепа на „валута“, която, да повторя, е шега, би си струвало да обърнем повече внимание на друг негов туит.

На 20 декември Мъск разпространи карикатурен образ на монах със сключени ръце в молитва, маркиран като „опитвам се да живея по-нормален ползотворен живот“. До него имаше недвусмислено изображение на красива млада жена със запретната до кръста пола и без видими признаци на бельо. Думата биткойн беше лепната над долницата ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:48 | 12.09.22 г.
fallback