fallback

Анализатори прогнозират средна цена на петрола от 58 долара догодина

Цената на петрола се е утроила от ноември 2001 година досега, като общата печалба на най-големите петролни компании като Exxon Mobil Corp., BP Plc, Royal Dutch Shell Plc, Chevron Corp. и Total SA най вероятно ще достигне 108 млрд. долара

14:09 | 28.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

Средната цена на петрола през първото тримесечие на следващата година ще е 60 долара за барел, а за цялата следваща година - 58 долара, според прогнозата на 25 анализатори на сектора, запитани от агенция Bloomberg.

Според Кевин Нориш, директор на отдела за търговия със стокови фючърси на Barclays Capital, следващата година петролът ще се търгува в относителни тесни граници при не особено големи обеми, като цената му ще се предопределя от шокове, свързани с търсенето и предлагането му.

През тази година средната цена на петрола е достигнала 56.67 долара за барел, което е повишение от 15 долара спрямо 2004 г. и най-високата му историческа средна цена за 20-те години, през които той се търгува на борсата.

Цената на петрола се е утроила от ноември 2001 година досега, като общата печалба на най-големите петролни компании като Exxon Mobil Corp., BP Plc, Royal Dutch Shell Plc, Chevron Corp. и Total SA най вероятно ще достигне 108 млрд. долара, което се равнява на брутния вътрешен продукт на Венецуела например.

Значителното повишение в цената на петрола през тази година в голяма степен се предопределя от растящото потребление на бързоразвиващи се икономики като китайската, която е втора по потребление на ценната суровина в света след САЩ. Допълнително ръстът в цената на “черното злато” се предопредели и от развихрилите се в САЩ урагани.

Трябва да се има предвид обаче, че прогнозите на анализаторите досега не са се доближавали много често до реалността. Така например според тяхна прогноза средната цена на петрола трябваше да достигне 40.33 долара за настоящата година.

Някои обясняват това разминаване с психологическия ефект от нарушаването на предлагането на петрол поради субективни причини и опасенията, че търсенето значително ще превиши предлагането на ценната суровина.

Тези опасения доведоха в средата на декември до прогноза на анализатор от Goldman Sachs Group Inc., според която цената на петрола може да достигне и 105 долара за барел.

В същото време Международната енергийна агенция повиши прогнозата си за среднодневното потребление на петрол догодина с 1.79 млн. барела в сравнение с тази. През настоящата година потреблението се е повишило с 1.3% след значителния му ръст от 3.8% през 2004 година, което бе и най-голямото му годишно повишение от 1976 г.

Не всички анализатори на пазара споделят мнението за стабилизиране на цената около 60 долара за барел през следващата година. Според Ричард Савидж, анализатор в лондонското звено на Bank of America, цената на петрола след края на зимния сезон ще се стабилизира под 50 долара за барел и може дори да се понижи моментно до 40 долара за барел.

Допълнително въздействие върху цената на петрола през следващата година ще оказват и решенията на ОПЕК.

Страните от картела решиха по време на срещата си на 12 декември да не променят дневното си производство, което към настоящия момент е на най-високото си ниво от близо 25 години, но според анализатори в началото на следващата година организацията може и да въведе някои ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:14 | 01.09.22 г.
fallback