fallback

От катастрофа до имунитет в общността: Бергамо с надежда за „естествена ваксина“

Провинцията е по-слабо засегната от втората вълна на коронавируса вероятно и заради високия брой заразени през пролетта, което им осигурява известен имунитет

12:22 | 06.12.20 г. 2

В северноиталианския град Бергамо – най-пострадалият в Италия по време на първата вълна на пандемията от новия коронавирус, значителният дял на заразените жители изглежда е това, което го предпазва от повторна медицинска катастрофа.

През пролетта градът се превърна в мрачен национален символ на трагедията, разгърната в Италия, а по-късно и в цяла Европа, пише онлайн изданието Politico.eu в свой анализ. Тогава властите и хората не смогваха да погребат починалите, местата в гробищата свършиха и армейски камиони превозваха починали до други места. Досега около 3000 души са починали от COVID-19 в града.

Сега, когато страната се бори с влошаващата се втора вълна на вируса, Бергамо изглежда избегна по-сериозни проблеми, въпреки че по-широкият регион на Ломбардия отново се очертава като гореща точка за вируса.

Някои лекари признават, че по-малкият брой на случаите може да се дължи отчасти на по-предпазливото поведение на жителите. Бруталният опит от първата вълна ги направи по-внимателни към спазването на антикоронавирусните мерки.

Някои експерти обаче предполагат, че ниската заболеваемост е в някаква степен „имунитет в общността“, което намалява риска от нови огнища. Главният анестезиолог в главната болница в Бергамо, Лука Лорини, определя това като „естествена ваксина“.

Много по-висок процент от жителите на провинция Бергамо са развили известна резистентност към вируса от пролетта в сравнение с Ломбардия и Италия като цяло. Установено е, че около 57% от 10 000 души, тествани през юни от провинциалната здравна служба, имат антитела. Въпреки че тези тестове са проведени най-вече в най-засегнатите райони на провинцията, по-представително проучване, публикувано от статистическата агенция ISTAT и италианското министерство на здравеопазването, показва, че всеки четвърти жител на провинция Бергамо има изградени антитела срещу коронавируса. За сравнение, такива се откриват при 1 от 13 жители в провинция Милано и 1 на всеки 40 в Италия като цяло.

До 420 000 души може да са били изложени на вируса в Бергамо, според прогнозите на Института за фармакологични изследвания в Бергамо. Институтът установява, че 96 процента от инфекциите може да останат незабелязани от здравните власти.

Според експерти тези данни обясняват защо Бергамо остава относително спокойно място при втората вълна, докато в по-малко засегнатите градове през пролетта сега има големи огнища. Например между 2 и 23 октомври случаите на COVID-19 са се увеличили само със 7% в Бергамо в сравнение с останалата част от Ломбардия, където са се увеличили с цели 65%. През последната седмица провинция Бергамо имаше средно по 20,4 нови случая на ден на 100 000 души в сравнение с 81,4 в провинция Милано.

Хората, които са били изложени на вируса през първата вълна, вероятно ще имат антитела, които ги предпазват от заболяване по време на втората, казва Масимо Гали, експерт по инфекциозни болести от университета в Милано. Въпреки че антителата не винаги предлагат пълна защита - има няколко случая на повторно заразяване на хора с различен щам на вируса, „като цяло имунитетът в общността е много важен за такъв вирус“, коментира Гали по време на онлайн среща с представители на медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
fallback