fallback

Анализатори прогнозират добро първо тримесечие за щатските индекси

През следващата година се очаква относително високите енергийни цени да се запазят и да доведат до по-нататъшно нарастване на разходите за производителите, както и до охлаждане на пазара на имотите в САЩ

14:15 | 19.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

През следващата година се очаква относително високите енергийни цени да се запазят и да доведат до по-нататъшно нарастване на разходите за производителите, както и до охлаждане на пазара на имотите в САЩ, според анализатори на финансовото издание MarketWatch.

2006 година ще бъде ознаменувана и с първата от 18 години насам смяна на председателя на Fed. Алън Грийнспан ще предаде ръководния пост на Бен Бернанке и ще постави края на т.н. “ера на Грийнспан”.

Анализаторите на финансовото издание прогнозират обаче добро първо тримесечие за финансовите пазари, благодарение на очакваната промяна на лихвената политика на Федералния резерв, отвела краткосрочните лихви до ниво от 4.25% от рекордно ниския 1% в началото на миналата година.

Според други анализатори преди да се прекрати повишението на лихвите в най-голямата световна икономика е възможно те да бъдат повишени на още две от срещите на Fed с по 25 базисни пункта.

При всички положения обаче се вижда краят на периода на повишение на лихвите в страната.

Ползотворно върху цените на акциите на щатските компании ще повлияят и очакваните добри резултати през традиционно силното за тях четвърто тримесечие, когато са и коледните и новогодишните празници.

Това може да доведе до завишаване в началото на следващата година на прогнозните резултати от много от щатските компании, а оттам и до ръст в цените на акциите им.

По-непредвидимо за анализаторите остава бъдещето на щатските индекси след първото тримесечие.

Според най-оптимистичните прогнози на анализатори от Lehman Brothers широкият S&P 500 ще завърши следващата година с повишение между 8 и 10% около нива от 1 400 пункта.

Други, по-песимистично настроени анализатори, считат, че ако нивата на лихвите се запазят на равнище между 4.5 и 5% дори за няколко месеца това ще доведе до влошаване на резултатите на компаниите и ще доведе до спад на индексите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:42 | 01.09.22 г.
fallback