fallback

Merrill Lynch: Сърбия се превръща в пазарна икономика

Бившата югославска република Сърбия се е разделила със "социалистическото си минало" и е на път да се превърне в пазарна икономика.

16:10 | 01.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

Бившата югославска република Сърбия се е разделила със "социалистическото си минало" и е на път да се превърне в пазарна икономика, се казва в месечния доклад на Merrill Lynch върху нововъзникващите пазари, цитиран от Bloomberg. Сърбия, която в момента преговаря с Международния валутен фонд (МВФ) относно тригодишно споразумение, най-вероятно ще получи положителна оценка от фонда и ще подпише ново споразумение, се казва в доклада. "През последните няколко години Сърбия постигна много по отношение развитието си като пазарна икономика и крехкото малцинствено правителство вече показва реформистките си качества," пише в доклада икономистът от Merrill Lynch Мурат Юлген. "Ние очакваме сръбското правителство да подпише последващо споразумение след изтичане на сегашното".

Страната беше последната от бившите шест югославски републики, която започна изграждането на пазарна икономика чрез отварянето си към международните пазари и инвестиции след края на режима на Слободан Милошевич през 2000 г. На 31 октомври правителството на Воислав Кощуница не успя да постигне положително оценка от страна на МВФ при сегашната програма, от което се нуждае за да й бъде опростен външния дълг и да си осигури нови кредити, за да възстанови икономиката си, която отбеляза спад от две трети по време на войните, довели до разпадането на Югославия.

Сърбия се превръща в "регионален лидер" в привличането на чужди инвестиции, каза Юлген, позовавайки се на успешната приватизация на държавните банки и други значими сделки.

Постъпленията от чуждите инвестиции се очаква да покрият 100% от дефицита по текущата сметка тази година, докато валутните резерви превишават равностойността на петмесечен внос.

Исканията на МВФ към Сърбия включват ограничаване на държавните разходи и раздържавяване на част от петролната индустрия. През януари Сърбия ще избере консултант по продажбата на две държавни рафинерии, съобщи гувернаторът на Сръбската централна банка Радован Йелашич. Той добави, че главните пречки пред изпълнение на исканията на МВФ са били отстранени на 28 ноември. Тогава парламентът гласува бюджета за 2006 г., който беше съгласуван с фонда, както и промени в банковия закон и здравното осигуряване.

Тази година Сърбия започна преговорите върху търговско-икономическия пакт с ЕС, известен като Споразумение за стабилизация и асоцииране, което е стъпка към евентуални преговори за членство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:19 | 31.08.22 г.
fallback