fallback

ОИСР: Развитите страни устояват на петролния шок, но остават уязвими

Световният икономически растеж се ускори през последните месеци. Вече засилен в Северна Америка и по-голямата част от азиатските страни, засилване се наблюдава и в Япония, докато континенталната част на Европа малко по малко превъзмогва слабостта си

16:37 | 29.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Развитите страни показват забележителна устойчивост пред шока от ръста в цената на петрола през последните две години и икономическия им растеж се ускорява, но все пак остават уязвими пред риска от нов скок в цените на енергийните продукти, смята Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

ОИСР ревизира леко във възходяща посока предвижданията си за ръст за 2005 и 2006 г. за цялата зона (30 развити страни) на 2,7 и 2,9% при предишни очаквания съответно за 2,6 и 2,8%. За 2007 г. ОИСР предвижда ръст от 2,9%. 

Световният икономически растеж се ускори през последните месеци. Вече засилен в Северна Америка и по-голямата част от азиатските страни, засилване се наблюдава и в Япония, докато континенталната част на Европа малко по малко превъзмогва слабостта си, според доклада ма организацията. 

Разликите в ръста между трите големи зони остават големи – от 1,4% за еврозоната тази година до 3,6% за САЩ и очакван растеж за Япония от 2,4 на сто. 

Като цяло световният икономически растеж е бил крайно енергичен и е предизвикал силно увеличение на цените на петролните пазари и на тези на различните суровини, се казва още в доклада на ОИСР. 

От своя страна, увеличението на тези пазари е спряло възстановяването на континенталната част на Европа, докато американската икономика е показала устойчивостта си на природни бедствия и нарушения в снабдяването с енергия, подчертава докладът. 

Поскъпването на петрола не е предизвикало увеличение на заплатите, което от своя страна крие риск от инфлация. Въпреки че се наблюдава ръст на инфлацията, той е минимален извън цените на енергията. Затова ОИСР призовава Европейската централна банка да изчака до есента на 2006 г., преди да повиши лихвения процент.  

Въпреки че изгледите в краткосрочен план са благоприятни, ОИСР отбелязва някои основни рискови фактори. Първият е ново поскъпване на петрола, оттам следва вероятно увеличение на инфлацията, което пък ще повлияе на конюнктурата.

Вторият основен риск е задълбочаването на разликите в текущия дефицит при голям дефицит в САЩ (очаквани 7% през 2007 г.) и огромен излишък в Азия. 

Според ОИСР това ще доведе до спад на долара, последван от покачване на лихвените нива в цял свят, а оттам и от отслабване на световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
fallback