fallback

Испанските компании - конкистадорите на Европа

Бившите държавни монополи след приватизацията си спечелиха обем, капитал и капацитет на управление и искат да влязат в кръга на големите в Европа

13:07 | 28.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Илюстрация: Corbis

Придобиването в края на октомври на британския мобилен оператор O2 за 26 млрд. евро от страна на най-голямата испанска телекомуникационна компания Telefonica потвърди стремежа на испанските групи към останалата част на Стария континент. На първо време - Източна Европа, а от около една година – и европейски страни от други региони са обект на интерес за Испания, пише вестник Либерасион.
Още през 90-те години на миналия век и въпреки някои неуспехи, по-специално в Аржентина, гигантите в петрола (Repsol), телекомуникациите (Telefonica), банковото дело (BBVA, Santander) и енергията (Endesa) се внедриха успешно в Южна Америка, оспорвайки дори хегемонията на Северна Америка.
„Бившите държавни монополи след приватизацията си спечелиха обем, капитал и капацитет на управление и искат да влязат в кръга на големите в Европа“, смята анализаторът Примо Гонзалес. Първата демонстрация на възможностите на Испания беше закупуването през октомври 2004 на британската банка Abbey National от страна на Banco Santander за 13,4 млрд. евро.
Последваха други придобивания, по-маловажни, но доказателство за испанския апетит, най-вече във Франция.
"Завръщане към Европа" – това е изразът, който използва испанската строителна компания Ferrovial, която наскоро се внедри във Великобритания и Швейцария. Благоприятен фактор е икономическият ръст на Испания от 3,5%. Според икономисти две трети от испанските компании ще увеличат продажбите си през 2005, а 61% предвиждат ръст в оборота си спрямо 46% в останалата част на Европа.
"В области като енергетиката, банковото дело или телекомуникациите испанският пазар е силно конкурентен и почти пренаситен, което кара големите компании да търсят чуждестранни партньори", смята френски наблюдател. През последните години инвестициите на компаниите в страната са по-малки от тези в чужбина.
От Брюксел обаче предупреждават, че големите придобивания и концентрацията в основните сектори могат да доведат до нарушаване на принципите за свобода на конкуренцията.
"Основният коз на испанските групи е, че те бяха оздравени финансово и разполагат с много ликвидни средства", подчертава Антонио Лопес, ръководител на отдела за проучвания към Meryll Lynch.
Освен Telefonica, Repsol и електрическата Iberdrola апетитите си разкриват и големите банки. Santander и най-вече BBVA, които са сред 15-те световни първенци в сектора, се целят високо. "През последните години големите банки намалиха индустриалното си участие, което им дава широко поле за инвестиции в чужбина", обясняват от Beta Capital.

BBVA се опита да сложи ръка върху шестата по големина банка в Италия - Banco Nazionale di Lavoro. Операцията претърпя неуспех през юни, за което испанската преса обвини "националния протекционизъм" на Италия, който спъва свободното движение на капитали в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:38 | 12.09.22 г.
fallback