fallback

Капитализацията на румънската борса с очакван ръст от над 2 пъти до 2010 г.

Пазарната капитализация на румънската борса може да се повиши до 35 млрд. евро в следващите четири години от досегашното си ниво от 14 млрд. евро

10:56 | 22.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарната капитализация на фондовата борса в Букурещ може да нарасне над два пъти до 2010 година в резултат на привличането на нови инвестиции от чужбина и листването на нови компании на борсата, според румънското издание Ziarul Financiar.

Публикация във вестника сочи, че пазарната капитализация на румънската борса може да се повиши до 35 млрд. евро в следващите четири години от досегашното си ниво от 14 млрд. евро.

Пазарната капитализация на борсата е 23% от БВП на страната, което е значителен ръст в сравнение с регистрираните през миналата година 15% от БВП.

Този процент обаче е относително нисък на фона на развитите пазари в региона, като в най-развития и ликвиден пазар в ЦИЕ - Полша, възлиза на близо 30%, а в Унгария - на 31% от БВП.

Фондовият пазар в северната ни съседка трябва да се справя с редица проблеми, като основният е все още слабата ликвидност на пазара и ниското ниво на диверсификация.

Общият среднодневен обем на търгувани активи на фондовата борса е между 7 и 9 млн. евро.

В усилията за справяне с проблема с ликвидността през тази година на румънската борса са били осъществени първични публични предлагания на три компании.

Отново през тази година на виенската фондова борса стартира котирането на индекса ROTX, който представлява шестте най-ликвидни румънски компании и може да се търгува както в долари, така и в евро.

В резултат на предприетите действия положителните резултати са вече налице, като среднодневният търгуван обем на борсата се очаква да нарасне близо три и половина пъти през тази година до 7.5 млн. евро от 2.3 млн. евро през 2004 г.

Средногодишният ръст на румънския индекс ВЕТ за последните 5 години възлиза на значителните 62.3%, като максималното повишение от 119.8% е регистрирано през 2002 година, а най-малкото - от 21.4%, през 2000 г.

Съотношението цена/печалба на акциите от румънския индекс ВЕТ в края на първото тримесечие на настоящата година е възлизало на 16.2. За сравнение прогнозираното съотношение цена-печалба на родния индекс SOFIX през тази година е около 23.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:42 | 22.11.05 г.
fallback