IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът прави китайския модел да изглежда все по-добър

Демократичният световен ред преживя кризата през 2008 г., но този път може да няма този късмет

12:50 | 18.03.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Все пак фактът, че впоследствие Китай заяви, че се е справил с епидемията чрез енергично налагане на драконовска карантина на засегнатото население, докато водещата световна демокрация се колебаеше в своя отговор, ще бъде използван от поддръжниците на авторитаризма, за да твърдят, че тяхната система е най-добре подготвена за криза.

По-новите събития допълнително потвърждват тези разсъждения. Докато Америка изпитва затруднения да тества своите граждани и да изгради адекватни запаси от основни здравни продукти, като маски, китайското правителство (и водещи китайски фирми) осъществяват доставки за страни като Италия и дори за самите САЩ. Пекин обеща допълнителни средства за подпомагане на програмите на Световната здравна организация в бедните страни, а пропагандният отдел на Комунистическата партия разгласи стойността на този принос, като същевременно твърди, че вирусът по някакъв начин произхожда от САЩ.

Само преди няколко седмици, когато ефектът от коронавируса все още беше силно концентриран в Китай, доминиращото разсъждение беше, че Пекин отново е „болният човек на Азия“. Сега темата изглежда е, че коронавирусът показва колко много са паднали относителната сила и престижът на Америка. След 2008 г. това възприятие доведе до по-голямо желание на Китай да се противопостави на САЩ и на техните приятели и съюзници в Южнокитайско море, в международните институции и в преговорите за глобален отговор на климатичните промени. Без съмнение коронавирусът ще стимулира нови китайски усилия за изместване и дискредитиране на американското лидерство в световните дела.

Разбира се, това, че възприятието на кризата се промени толкова бързо, ни напомня за непредсказуемостта на този психологически баланс на силите. Все още има прозорец - макар и бързо затварящ се - Вашингтон да предприеме действия.

Необходимите стъпки включват да се поведе Г-7 към създаването на многостранен икономически пакет за стимулиране; насърчаване на международното сътрудничество за намирането на ваксина и управление на трансграничните последствия от болестта; предоставяне на по-последователни и ефективни насоки за местните и щатските власти, които се стремят да смекчат щетите; помощ в разказването на опита на демокрациите, които се бореха с болестта, докато оставаха верни на своите ценности; и възприемайки това като възможност за възстановяване на способностите на обществената дипломация, необходими за водене на битката за глобалните възприятия с Китай.

Ако администрацията на Тръмп успее да се справи с това, тя ще може да измести краткосрочната траектория на кризата - и дългосрочното въздействие върху американското лидерство.

Тук историята от 2008 г. е важна. Двама президенти, Джордж У. Буш и Барак Обама, предприеха непопулярни, но необходими действия, за да не се превърне кризата в глобална икономическа катастрофа. Те показаха решително лидерство при спасяването на големи финансови институции и подпомагането на важни производители като автомобилната индустрия; те използваха иновативни механизми, включително Програмата за облекчавване на проблемни активи (TARP), за да влеят ликвидност във финансовата система и да разрешат проблема с токсичните активи; те използваха Г-7 и Г-20 като средства за многостранен отговор.

Тези силни мерки помогнаха на САЩ да се възстановят по-бързо, отколкото очакваха първоначално много анализатори; те показаха, че периодите на интензивно напрежение могат да се превърнат във витрини на американската устойчивост. Ако САЩ обаче не успеят да повторят това представяне днес, коронавирусната криза ще нанесе големи щети на суперсилата и световния ред, които вече са претърпели твърде много такива през последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
Achtung
преди 4 години
В китай се произвежда от Zhejiang Hisun Pharmaceutical иначе си е Японска разработка на Fujufilm(+15%) и чак лекарство е силно казано и в Япония и в Китай умират хора от корона вируса въпреки това. С времето ще се създат и по ефективни, но до създаването на ваксина има още доста време 6-12 месеца, въпроса е дали икономиката на една Италия ще успее да издържи толкова време при подобни нива на дълг? Ако не издържи ЕС ще успее ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
IQ96
преди 4 години
Азия и Африка набират сила и няма кой да ги спре. А "афтура" дава препоръки, но сам не вижда че греши: Южна Корея, Тайван, Сингапур.. за мен са доста спорни демокрации в светлината на Европа и Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
V.At.
преди 4 години
Не мога да коментирам САЩ, не съм много запознат, но старата лелка силно се изложи. И без това в последните години авторитетът и силно намаля, но в момента, когато на практика се затвориха вътрешните граници, когато подкрепата между държавите е преди всичко морална, но не и реална, мисля, че това се вижда от останалия неориентиран свят. И ако като капак дойде и финансова криза то ЕС ще бъде доста дискредитиран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
zap
преди 4 години
по-правилно е да се каже: Япония има лекарство (Fujufilm)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
shinawatra
преди 4 години
Китай: Има лекарство, което лекува коронавирусaaviganfavipiravirT-705, Avigan, or favilavirFujufilm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още