fallback

Безотговорни ли са късите продажби?

Вредата от негативното въздействие върху цените на акциите надвишава приходите от даването назаем на ценните книжа

09:47 | 09.01.20 г. 25
Автор - снимка
Създател

Когато японският държавен пенсионен фонд (ЯДПФ) обяви, че ще спре даването назаем на акции, решението бе посрещнато със смесена реакция от коментаторите, пише за Financial Times Чарлз Плаудън, старши партньор в Baillie Gifford, чийто клиент е ЯДПФ.

Сред реакциите се открояваше осъдителният извод от колонката Lex на Financial Times, която внушаваше, че това е още един пример за отбелязване на автогол от страна на Япония. Плаудън не е съгласен с тази теза.

ЯДПФ е една от малкото големи финансови институции, която не само мисли през призмата на своите по-широки отговорности, но и е поставила принципите си пред лесната практика.

Фондът подчертава важен принцип на доброто управление: собствеността носи едновременно отговорност и възможност за създаването на стойност, а не за унищожаването й.

Пазарите на акции и облигации, заедно с инвеститорите, имат по-висока цел от печалбата: тяхната функция всъщност е да предоставят капитал на компании, създаващи богатство в полза на цялото общество. Това се постига най-добре чрез възприемане на дългосрочна перспектива и обмислени решения.

Нашата финансова система, обаче, има интерес да насърчава краткосрочната търговия и спекулациите, а не реалните инвестиции. Тук се вписва практиката на заемане на акции.

Тя е само една част от изключително печеливша индустрия, ориентирана към вторичната търговия с ценни книжа и техните деривати, която не поема особена отговорност към обществото и, съответно, малко допринася за него.

Каква е стойността, създадена чрез заемане на акции? Тези, които защитават практиката, посочват като важен резултат определянето на справедливи цени. Колко ценно или полезно, обаче, е това за по-широката мисия? Наистина ли е полезно, или необходимо такова откриване на справедливата цена?

Има увеличаващ се брой изключително успешни компании, които достигат огромни размери, но избират да стоят извън публичните пазари, които биха били несъгласни.

Така смятат и онези фамилни фирми, толкова разпространени в Европа, които мислят в дългосрочна перспектива, а не в рамките на милисекунди. За много такива компании, към които принадлежат някои от най-успешните създатели на дългосрочно богатство, откриването на справедливата цена не е от значение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
fallback