IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регресивна ли е данъчната система в САЩ?

За първи път през последните сто години работническата класа плаща по-високи данъчни ставки от милиардерите

16:00 | 06.11.19 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Саез и Зукман също така старателно проследяват данъчните нива възможно най-назад във времето - в някои случаи чак до 1913 г., когато 16-ата поправка разрешава федералния данък върху доходите. Тези усилия установяват, че средната данъчна ставка (данъците като процент от доходите) върху най-богатите 0,1% от населението е нараснала от около 19% през 1913 г. до средно 53% между 1930 и 1974 г. Може да го наречете „Епоха на прогресивността“. След това обаче политиката се обръща и данъчната ставка върху горните 0,1% сега е спаднала до около 31%.

За най-богатите 400 човека по доходи, чиито данъци могат да бъдат проследени едва до 1960 г., спадът е същинска имплозия: от 56% през 1960 г. до 23% днес. Вследствие на това американците от работническата класа плащат на бирника малко по-голям дял от доходите си (около 25%), отколкото най-богатите 400, които печелят средно повече от 450 милиона долара годишно. Това струва ли ви се справедливо?

Как се случи това? Саез и Зукман установяват, че най-големият двигател е сривът на корпоративния данък като източник на приходи, последван от почти отмирането на данъка върху недвижимото имущество. И двете бяха политически избори.

Когато съпоставим данните за неравенството с данните за данъците, резултатът не е приятен. От около 1980 г. пазарът раздава все по-неравни награди под формата на доходи преди данъци. Тази тенденция към по-голямо неравенство не е само американска - неравенството се е повишило в повечето развити пазарни икономики. Но вместо да смекчи тази тенденция, като се направи данъчната система по-прогресивна, политическата система на Америка направи точно обратното. Настоящата епоха на неравенство е също епоха на регресивност.

Вероятно можем да извиним Роналд Рейгън, който не би могъл да знае по време на съкращаването на данъците през 1981 г., че пазарът ще произведе повече неравенство в следващите десетилетия. Но по време на намаленията на данъците от 2001 и 2003 г. екипът на Джордж Буш-младши със сигурност знаеше това. А през 2017 г., когато Доналд Тръмп заби последния пирон на данъчната регресивност в ковчега на неравенството, почти всеки разумен американец бе наясно, че неравенството е на, или близо до, исторически връх.

Тъй като се намираме във футболния сезон, вероятно би трябвало да наречем тези данъчни промени „ненужна грубост“. На терена реферът би надул свирката и санкционирал нарушителите с 15 ярда. Но политическата ни система изглежда не налага такива наказания. Това е просто тъжно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
А каква е данъчната система в САЩ и каква медия е и на кава идеология служи Блумбърг, става ясно от грижата за данъчната ставка на работническата класа - един позабравен марксистки термин в политическата икономия. Щото при капитализма класите са висша и низша - собственици и работници и никаква междукласова инфузия не се обсъжда и допуска... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Опа... Това беше за Смарти от #4 - той заслужава такова дълго писмо, щот требва дълго и бавно да му се обяснява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Сега ще ти обясня и то неочаквано просто - всичко е абсолютно нормално и закономерно, а в твоята глава се е случила каша поради генетични, битови и антропогенни дисфункции. Обяснявам:През далечната 1989-90 г. болшинството българи, в това число и ти, повериха бъдещето си на обещания за просперитет и благоденствие, основани на частната собственост, частната инициатива и капитализма. Само малка част от тукашното население, обаче, беше виждало, пипало и разбрало какво е капитализъм и как работи - в това число и моя милост. Ние знаехме, че капитализмът е несправедлив и някои ще имат много, а други - ич, но народът искаше капитализъм, защото всеки тъ пак-неудачник обвиняваше за мизерията си комунистите и мечтаеше за кореком в дома си. И се подчинихме на вашата воля - да бъде капитализъм. Поради тази причина една част от втората, по-малка част, се хванаха да правят нови закони, а другата - да правят кинти. И впоследствие двете части си удариха лапите като капиталисти в завършения преход към пазарна икономика, а голямата част от лемурите, дето скачаха по площадите и чекаха едни лоши комунисти да се сменят от едни добри комунисти, които и на тях да дадат колкото дават на себе си, останаха с к ур и у двата порта - и предния и задния.И сега чекат да дойдат най-новите - зелените, не-български, транснационални, трансджендърни еврокомунисти, та да турят ред и да обявят новото безкласово и братско общество и по нашите, па и по чуждите земи. И пак ше дочекат(е) на Къна хурката... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
julian12
преди 4 години
Крадлива е *** на която си ходил да слугуваш и лижеш зaдHиka, видинско MaHгaлчe.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Путин рече официално - който ми намери парите, негови са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 4 години
тая тема не е за крадливото джудже, защо е нужно да е осеееш с нефелния ти коментар?аз съм фен на норманите, мааа ти да еаа недоучена :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
"Сега чакам някой да ми обясни че това не било престъпление "Почти всички офшорки са англо-саксонски.Ти обичаш англо-саксонците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
khao
преди 4 години
кви данъчни политики кви 5 лева, докато има офшорки и държави наречени "данъчен рай" от крадците укриващи данъци, квато и политика да турите едно 90% от населението е прееано!Сега чакам някой да ми обясни че това не било престъпление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
mick
преди 4 години
Откакто са измислени подоходните данъци, и данъците върху продажбите.. оттогава всъщност богатите плащат по-малко данъци отколкото работещите. Например - кой плаща за армията, полиция, чиновниците, поддръжката на инфраструктурата? Защо бюджетът не се пълни пропорционално на богатството, ами пропорционално на нещо толкова витиевато като доходите? Нали всяка година има нужда от армия, полиция и т.н.? Ама богатият нямал доходи, нищо, че имал 100 милиона. Та нали армията му пази тия милиони/имоти,пари/ та нали чиновниците се занимават повече с неговата частна собственост.. отколкото на някой дето има собственост само за 10 хил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още