fallback

Ще се повторят ли пазарните сътресения от края на 2018 г.?

Предвид нарастващите опасения за световната икономика, е напълно възможно четвъртото тримесечие на 2019 г. да се окаже най-неблагоприятното

08:20 | 11.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Историята може да не се повтаря, но често се римува. С навлизането в последното тримесечие на 2019 г. може би е време инвеститорите да се подготвят за риска от повторение на пазарния хаос, който видяхме в края на миналата година, пише Робин Уигълсуърт за Financial Times.

Както дълбочината, така и широчината на обръщането през последното тримесечие на 2018 г. бяха изключителни, като нито един клас активи не остана невредим. В най-ниската си точка индексът S&P 500 за кратко влезе в първия си мечи пазар след финансовата криза.

Изминахме дълъг път оттогава. Въпреки епизодичните пристъпи на загриженост относно търговския конфликт между Китай и САЩ и въздействието му върху забавящата се световна икономика, индексът FTSE All-World се покачи с 13% през тази година, докато Bloomberg Barclays Multiverse - най-широкият измерител на пазара на облигации - нарасна с 6 на сто. Предвид това инвеститорите трябва да бъдат въодушевени.

И все пак има осезаемо чувство на безпокойство, след като поредицата от сътресения през последните години оставиха мнозина да се съмняват в здравето на пазарите. И има причини да се смята, че сериозни опасности дебнат към края на годината.

Исторически ликвидността в този период винаги е по-слаба, тъй като фонд мениджърите се въздържат да правят големи залози преди края на годината. Това е особено забележимо през декември.

Но това изглежда сега се изостря от регулаторните промени след кризата, които възпират банките от „смазване” на пазарната активност около ключови дати на отчитане, като например таксите в края на годината за „глобалните системно важни банки“, базирани върху размера и сложността на техните баланси.

В същото време високоскоростните алгоритми до голяма степен замениха физическите маркет-мейкъри. До голяма степен това е благодат за инвеститорите, благодарение на по-евтините трансакционни разходи. Недостатъкът е, че в моменти на стрес ликвидността е по-ефимерна, отколкото в миналото.

Всичко това означава, че оттук нататък инвеститорите трябва да се предпазват от изблици на турбуленция към края на всяка година, според Джойс Чан, ръководител  на анализите в инвестиционна банка JPMorgan. „Просто остават по-малко хора на пазарите, за да осигурят посредничество и това се изостря, когато има празници или регулаторни промени, в резултат на които банките намаляват позициите си“, казва тя.

Разбира се, тези регулаторни и технологични промени не са съвсем нови, като пазарите се радваха на много спокойни последни тримесечия след появата на алгоритмичното маркет-мейкърство и въвеждането на правила след кризата. Но тези фактори могат да разпалят пожара, когато вече има запален огън, както беше миналата година.

Твърде рано е да заключим, че ще видим нежелано продължение на сътресенията през 2018 година. От положителната страна, централните банки сега водят разхлабена политика, докато по същото време на миналата година те говореха открито за затягане на паричната политика. Но предвид нарастващите опасения относно здравето на световната икономика, е напълно възможно четвъртото тримесечие на 2019 г. да се окаже най-неблагоприятното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 05.09.22 г.
fallback