fallback

Монетарните стероиди са ефективни, но в малки дози

Точно както дългосрочната употреба на стероиди отслабва костите, така и отрицателните лихви могат да отслабят финансовата система

08:13 | 18.09.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Докато централните банкери обмислят да направят лихвите още по-отрицателни, инвеститорите трябва да преценят кога рисковете от тази политика ще започнат да превишават нейните ползи, пише за Financial Times Хю ван Стийнис, главен съветник на изпълнителния директор на швейцарския банков гигант UBS. 

С почти 17 трлн. долара облигации с отрицателна доходност вече се страхувам, че сме достигнали повратната точка, след която приспособителната парична политика започва да ограничава икономиката, казва той.

Конвенционалните макроикономически модели обикновено приемат банките и другите посредници за даденост. В резултат на това общите ползи от намаляването на лихвите под нулата може да са преувеличени.

Подобно на стероидите, нетрадиционната политика може да бъде много ефективна в малки дози, но точно както дългосрочната употреба на стероиди отслабва костите, така и отрицателните лихви могат да отслабят финансовата система.        

Отрицателните ставки ерозират маржовете на банките и изкривяват техните стимули. Те насърчават кредиторите да търсят възможности в чужбина, а не на родния пазар. Те също рискуват да прекъснат банковото финансиране.

Всички тези ефекти противоречат на желанието на централните банки за облекчаване на  условията за кредит и подкрепа за финансовата стабилност. Как определящите политиката оценяват къде и кога настъпва повратната точка ще бъде от основно значение за това как инвеститорите трябва да претеглят различните стратегически пакети от Европейската централна банка и други институции.

Японските банки, а наскоро и европейските, илюстрираха някои от проблемите, причинени от намаляването на лихвите. Възвръщаемостта на активите на японските регионални банки е сред най-ниските в целия свят.

По-големите банки се справят донякъде по-добре, отчасти като отпускат повече задгранични кредити. През последните няколко години японските банки закупиха около една трета от траншовете с висок рейтинг на обезпечените дългове в САЩ - инвестиционни механизми, които купуват заеми на компании с висока задлъжнялост и/или лоша кредитна история.

Програмите за количествено облекчаване помогнаха на световната икономика и дадоха възможност на банките да възстановят своите баланси. Ниските лихви подобриха достъпността на техните заеми, намалиха лошите дългове и повишиха стойността на активите.

Японските банки разчитаха на капиталовите печалби от притежаването на държавни облигации, за да компенсират натиска върху рентабилността. Но увеличеното притежание на облигации може да се превърне в опасно явление, което усилва ефекта от колебанията в цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
fallback