fallback

Япония демонстрира признаци на възстановяване след 15 години стагнация

Сранително ниският курс на йената спрямо основните валути оказва благоприятно влияние върху износа на страната

14:11 | 08.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

Японската икономика започва да демонстрира признаци на възстановяване след продължилия 15 години период на пазарна стагнация. Създават се нови работни места, заплатите постепенно се повишават, в резултат на което анализаторите повишават очакванията си за икономическия растеж на страната, въпреки скъпия петрол и опасността от забавяне на американската икономика – основният търговски партньор на Страната на изгряващото слънце.

Безработицата в страната за август бе на ниво от 4,3%, след като през юни достигна най-ниската си стойност за последните 7 години - 4,2%. Цените на някои парцели, които се намират в близост до осовни пътни артерии и жилищни зони в Токио, регистрираха повишение за пръв път от 13 години насам. Сранително ниският курс на йената спрямо основните валути оказва благоприятно влияние върху износа на страната. През септември министър-председателят Юничиро Коизуми спечели убедително предсрочните избори в страната, които изиграха ролята на своеобразен референдум относно предлаганата от него икономическа реформа и повишиха интереса на инвеститорите.

Въпреки позитивните настроения обаче, Япония все още е изправена пред редица сериозни проблеми. Бюджетният дефицит възлиза на 6,4% от брутния вътрешен продукт (БВП), което дава повод на някои наблюдатели да очакват увеличение на данъците. Подобна стъпка със сигуност би оказала негативно влияние върху ръста на икономиката. Друга сериозна пречка е ниската продуктивност, породена от огромните загуби на капитал през 90-те години на миналия век. Силната конкуренция от страна на Китай допълнително влошава международната пазарна позиция на страната. Организацията pа икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира средногодишен икономически ръст от едва 1,3% до 2010 година.

Ако тези проблеми бъдат решени в близко бъдеще, шансовете за стабилно и дълготрайно възстановяване на японската икономика биха се увеличили значително. През последните няколко години страната претърпя редица ключови вътрешни трансформации, които се отразяват на политиката, обществените настроения  и финансовите пазари в много по-голяма степен отколкото изглежда отвън. Изборите през септември доказаха, че тези процеси са все още в ход и ще продължат с постепенното свиване на държавното участие в икономиката.

Евентуална реформа на корпоративните закони и капиталовите пазари би имала силно положителен ефект и би засилила интереса на чуждестранните инвеститори. Прогресивното застаряване на населението може да се окаже по-скоро позитивно за икономиката, тъй като свиването на предлагането на пазара на труда би довело до ръст на инвестициите в информационни технологии и други средства за автоматизация на производството. Именно това са факторите, които направиха Япония богата през 70-те и началото на 80-те години - високите технологии и добрата вътрешна координация на компаниите.

Предстоят още стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да бъде постигнат устойчив икономически растеж в дългосрочен план. Необходимо е свиване на пенсионните и здравноосигурителните разходи, както и засилване на анти-тръстовата политика с цел създаване на конкуретни условия. Най-важното условие е да се избегне рязкото и преждевременно увеличаване на данъците, тъй като нарастването на доходите все още се намира в начален стадии. Ако всички тези предпоставки са налице, японското икономическо слънце ще изгрее отново, наравно с тези на своите конкуренти в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:50 | 08.09.22 г.
fallback