IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ядрената енергетика ще отмре, ако остане неконкурентна

Финансовите проблеми във Фламавил и Хинкли Поинт нанесоха повече щети на сектора, отколкото инцидентът във Фукушима

12:59 | 10.06.19 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стандартизираните програми за ядрено развитие, използващи относително прости реактори, могат да бъдат мнгого ефективни, като осигуриха базата за успеха на сектора във Франция в миналото и в Китай сега. Бизнесът обаче беше изкушен от развиването на реактори с голям мащаб, като Европейския херметизиран реактор (ЕХР), чието изграждане е много сложно.

Фламанвил, новата ядрена централа в процес на строителство в северна Франция, бе замислена като витрина на ЕХР, но пускането й закъснява с повече от осем години, а бюджетът й надхвърля първоначалния с над 7 млрд. евро. ЕХР в Хинкли Поинт (Великобритания) също закъснява с години, като е дори още по-скъп. Ако централата в Хинкли изобщо бъде пусната, британските потребители ще бъдат натоварени за десетилетия с цена на електричеството, която е индексирана за 35 години напред спрямо изключително високото ниво от 92,50 паунда за мегаватчас, определено първоначално през 2013 г.

Фаталният икономически проблем за индустрията е, че високите разходи за нови ядрени мощности станаха по-видими на фона на рязкото спадане на цената на енергията от ветрогенератори и соларни панели през последното десетилетие. С напредването и на технологиите за съхранение на енергия, алтернативните доставки в голям мащаб на нисковъглеродна енергия стават достъпни, като при това те не носят рисковете на ядрените централи.

Потребителите и политиците може и да не разбират сложността на енергийния бизнес, но те рабират от цени, също както инвеститорите знаят, че забавянето на изграждането и превишаването на бюджетите означава по-ниска възвръщаемост. Финансовите проблеми във Фламавил и Хинкли Поинт вероятно нанесоха повече щети на перспективите пред ядрената енергетика, отколкото инцидентът във Фукушима.

Докладът на МАЕ не отчита потенциала за понижаване на цената на възобновяемата енергия и способността й да осигури големи количества евтина нисковъглеродна енергия в бъдеще. Докладът не споменава и тенденцията за разпръснати доставки на електроенергия, която намалява нуждата от централизирано производство в големи обеми.

Очевидно, ако ядрената енергетика отмре, ще бъдат необходими големи инвестиции в другите източници на доставка и в преносната система. Докладът на МАЕ обаче разчита на поредица от негативни допускания за развитието на възобновяемата енергия.

Затихването на ядрената енергетика е напълно възможно и може да се случи по-бързо от предвижданото от МАЕ. То също така е напълно управляемо. Преминаването към нисковъглеродна икономика ще стане, когато технологиите позволят такава енергия, която е конкурентна на останалите. Ако ядрената енергетика може да го направи, то тя ще спечели. Ако обаче остане неконкурентна, западането й е неизбежно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

18
rate up comment 20 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 5 години
Ако имаше повече мозък, вместо политически клишета в главата си, щеше да знаеш отговорите на въпросите си, а не да пишеш питанки на нивото на седесарски активист от ранния преход.Цената на тока е такава заради нововъведените ВЕИ мощности, а загубите на НЕК се трупат, защото от ЕС го задължиха да изкупува ток от ВЕИ, който не му трябва на цени между 150 - 250 лв/МВч., а да го продава за 45 - 85 лв. на ЕРП-тата, та да могат те като чужди инвеститори да си турят още толкова отгоре и да печелят, па да купува квоти за въглеродни емисии, та да не затвори ТЕЦ-овете... А продава не на загуба, а на реалните международни пазарни цени, където няма абдали да плащат всичко по-горе изредено, което ни натресоха зеленясалите леворезбосани евро-талибан-либерали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 15
ABBA
преди 5 години
Отговор:*** народ, слаба държава.За младото поколените ми е пределно ясно, но за по-старото още се питам,дали е просто или просто наивно...(Ей с'я ще излае някой младок да ме потвърди!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
Ако от една страна негативните процеси в Турция продължат още 5-10 години (та да продължи и прехвърлянето на някои производства тук), а от друга експортно ориентираните отрасли на икономиката на БГ продължат да растат като нищо АЕЦ Белене да стане повече от необходима.Въпроса който повече ме вълнува е защо цената на ел.енергията в БГ продължава да е с нелогично висока цена, а пък някои хора и компании продължават да продават ел.енергия в чужбина на загуба? Загуба която в крайна сметка се пише на НЕК, а оттам се разхвърля на сметките на българските потребители. Докога ще търпим тази огромна кражба всяка година? И докато тази мафия не бъде унищожена е твърде рисково да се пристъпва към реализацията на АЕЦ Белене защото и в този проект ще му бъдат набутани едни огромни милиарди излишни преразходи за да се нагушат правоимащите български национални предатели от всякакви политически партии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 1
doba
преди 5 години
zelka007, давай!Чакам поевтиняването на ток/парно/газ/бензин благодарение на твоята търговия!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 5 години
що мислиш , че не правя ? откъде доходи цел ден да седя пред компа да пиша :))) ако не от разликата в цените :)))ти кво , само импа ли ги може тези неща с разликата в цените :))) ... кой с акции кой с ток :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 5 години
Няма нищо по-логично от това, ако нещо е неконкурентно да отмре. Според мен носенето от девет кладенеца вода е излишно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Кажи го братовчедката на Соломон Паси :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 31 rate down comment 6
doba
преди 5 години
Филмът не важи за сегашните реактори.Те по проект се строят с т.н. ядрен саркофаг, който покрива веднага реактора, АКО(не дай си Боже) стане авария с него. Такъв, какъвто във филма за Чернобил строиха след аварията.Такива в АЕЦ Козлодуй са 5-ти и 6-ти реактори и ЕС даде благословията си да продължат работа. По-старите 1-ви - 4-ти нямат саркофази и затова ни 'натиснаха' да ги спрем. Не че не оставиха подобни в действие в самия ЕС, но благодарение на мис Йес и подобни загубихме купчини възможности...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 27 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 5 години
Мани го Чернобил - това не е точно АЕЦ, а завод за плутоний - това са други реактори с други цели - там производството на ток е съпътстваща дейност. Такива АЕЦ има само в Русия (СССР), САЩ, Франция, Англия и Китай и тех ше ги закрият баш никога.Реакторите, които се проектират само за производство на ток са друга бира и са в пъти по-безопасни.Приказката е за икономическата ефективност. Инвестицията е голяма и не е по устата на секи частник, но държава, която осигури поне 30% от електроенергията си от АЕЦ, половин век бере само кяр за икономиката си - това е! Затова и зелени, сини, пембени натискат, а правителствата викат - ше ги затваряме, гаранция, ама... некъде в бъдещето... колко може по-нататък, ако може... Не са ората алафрангата като нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 6
Pyramid
преди 5 години
..а филмът Чернобил по екраните сега, НЕ Е Документален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още