IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преди срещата с Тръмп Путин е ликвидирал почти всички американски облигации

Русия вече не е сред големите американски кредитори, които държат облигации за над 30 млрд. долара

10:39 | 19.07.18 г. 66
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на руската централна банка. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Сградата на руската централна банка. Снимка: архив Ройтерс

Всъщност има вероятност зад продажбите на американски държавни облигации да се крие стратегически ход. От икономическа гледна точка разпродажбите не са рационално решение. Цената на петрола се повиши през последната една година. От юни 2017 г. цената на един барел скочи с почти 50%. Паралелно с това се покачиха и руските валутни резерви – с 60 млрд. долара до почти 460 млрд. долара. В момента с дневен добив от почти 11 млн. барела Русия е най-големият производител на петрол в света. 

Но и самият момент на продажбите на облигации насочва към политически мотиви. През април неочаквано Вашингтон наложи санкции над „Русал“ и на практика блокира голяма част от бизнеса на руската алуминиева компания. За гиганта не е толкова важно, че вече няма да може да продава алуминий навсякъде по света, а че няма да може да си позволи да взема лихви по своите доларови облигации. А това може и да е показало на Владимир Путин колко уязвима е неговата икономика и бизнес и колко много зависи тя от милостта на американците, твърди анализатор пред Die Welt.

„Америка използва долара като оръжие", казва и Чарлс Гейв, стратег в независимата анализаторска компания GK Research. „Глобални трансакции, при които се плаща с долари, могат да бъдат забранени само с един подпис от Вашингтон“. А разпродажбите на ценни книжа на САЩ не са единственото доказателство, че Москва иска да стане по-независима от Америка.

През последните години Руската централна банка постоянно увеличаваше своите златни резерви, като количеството на натрупания ценен метал скочи четири пъти за последните десет години. Междувременно банката съхранява 1890 тона злато в касите си – най-високата стойност от разпадането на Съветския съюз насам.

За разлика от долара златото не е държавна валута. Тук никое правителство няма думата, поради което благородният метал се използва често и от авторитарни управници. Но дори и по-малко автократичните владетели са все по-зле настроени към американски доларов диктат. „Като последваща стъпка на икономическата война Америка може да ограничи достъпа до долара до себе си, което би имало огромни последици за света", казва Гейв.

Цялата глобална финансова система работи въз основа на американската валута. Повечето парични потоци са базирани на долари. Във всяка точка във веригата на трансакции Вашингтон може да наложи вето и да отстрани даден играч. Само тази заплаха е толкова мощна, че никой не иска да се кара сериозно с американците. Ако днес искате да купувате петрол, имате нужда от долари и в известен смисъл зависите от благодатта на Америка. Именно това прави санкциите срещу Иран толкова мощни.

Поне засега няма видима алтернатива на господството на долара. Еврото все още не нарушава водещата позиция на Америка. Наистина, сега американският дял от световните валутни резерви възлиза на 62,5% - доста под нивото от 72% към момента на въвеждането на еврото. Но общата европейска валута държи едва 20%, което е по-малко от една трета от доларовите резерви.

И сега изглежда Путин използва своите петродолари, за да промени финансовия ред. "Путин обяви, че иска да диверсифицира държавната съкровищница", казва Синче.

Руският президент има силни съюзници. Китай започна да „дедоларилизира" страната, тоест да се освобождава от долара. На Шанхайската фондова борса от година се търгуват фючърси върху петрола с юани. 

Пекин обаче все пак държи на американските си облигации. През май Народната република увеличи участието си с 1,2 млрд. долара, като сега то възлиза на близо 1,2 трлн. долара -  почти една пета от всички държани от чуждестранни инвеститори облигации.

Възможно е ръководителите в Пекин да държат облигациите като вид залог при преговорите за търговската война. Китай, със своите облигации за 1,2 трлн. долара, притежава истинска мощ и няма нужда да блъфира, както Русия. Дори в най-добрите си времена Кремъл държеше американски облигации за 176 млрд. долара – пренебрежителна сума спрямо тази на Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 66 rate down comment 8
Дядо Коледа
преди 5 години
Кое му е ***, че е спрял да кредитира, хората които му налагат санкции...? Ако не го беше направил, все едно им казва : бий ме, обичам те......доста мазохистично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 25
mrynmryn
преди 5 години
Сигурно е очаквал, че цената им ще падне и е решил да хитрува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 59 rate down comment 10
0pk
преди 5 години
T.e. е ликвидирал инструмент с който САЩ изнудват света? Егати тоя Путин няма акъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 51
lyusien
преди 5 години
И какво умно има в това Загуби сигурни 2.7 % Други веднага купиха тези книжа и спечелиха 3.1 % В какво ще си вложи парите Путин В оръжие Та тои е претъпкан с оръже и е въоръжен до зъби Би било интересно друго Дали руски олигарси и американски фондове са продали американските си ценни книжа преди тези два месеца на тотални разпродажби на американски ценни книжа от руската държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още