fallback

Европа се опитва да привлече богатите експати с по-ниски данъци

Страни като Франция и Испания са примамлива алтернатива на Лондон, показва проучване за Wall Street Journal

09:34 | 03.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Вие сте лондонски банкер, който си търси удобно място за работа след Brexit? Какво ще кажете за Париж?

Някои от страните, известни с високите си налози – сред които Франция и Италия, се опитват да привлекат богати експати (наети на работа висококвалифицирани чужденци – бел. р.) с обещания за по-ниски данъци.

Според проучване на компанията за професионални услуги KPMG LLP, изготвено за Wall Street Journal, работещ в чужбина, който изкарва средна годишна заплата от 250 000 евро, ще плаща по-високи данъци върху доходите си, както и по-големи осигуровки във Великобритания, отколкото в пет други европейски страни – Франция, Испания, Ирландия, Германия и Холандия.

И спестените средства не са малки. Експат, живеещ във Франция, с годишен доход от 250 000 евро може да си спести допълнителни 27 588 евро в сравнение с Великобритания, става ясно от изчисленията. Тези средства нарастват до 42 545 евро в Испания, ако бъдат приложени всички данъчни облекчения. Дори в Германия, където няма специален режим за работещите чужденци, експатите ще разполагат с 2500 евро повече, отколкото във Великобритания. 

Тези изчисления развенчават широко приетото схващане, че Великобритания е атрактивен данъчен остров в задушаващото европейско данъчно море. „Това, което не се разбира толкова добре, е колко значими могат да бъдат стимулите и други видове специално отношение, които предлагат някои локации“, посочва Кристофър Коуъл от KPMG.

Легионите чуждестранни финансисти в Лондон си взимат бележка. Международните банки в британската столица правят планове да се преместят в различни градове в ЕС, за да могат да продължат да продават продукти на клиенти в съюза и след Brexit. Около 10 000 работни места в сферата на финансите във Великобритания може да изчезнат, след като страната напусне ЕС, показват изчисления на Английската централна банка.

Междувременно Европа вече е постлала фискалните „червени килими“ за пристигащите.

Вземете например Франция. През 2012 г. тогавашният президент Франсоа Оланд нарече света на финансите „враг“ и увеличи данъците. Но скоро след гласуването за Brexit във Великобритания неговото правителство въведе редица данъчни облекчения, в резултат на които до половината от заплатите на експатите, базирани във Франция, могат да бъдат освободени от данъци върху доходите.

Французите не са изключение. В Испания експатите плащат специална данъчна ставка в размер на 24% върху доходи до 600 000 евро. Холандия пък позволява 30% от заплатата им да бъдаг освободени от данъци върху доходите. В Ирландия облекченията се разпростират чак до таксите за училища на децата. Белгия разрешава на експатите да приспаднат разходите за обзавеждане на ново жилище от дължимите си данъци. Миналата година Италия въведе практика, в рамките на която се дават данъчни облекчения от 50% за квалифицираните работници, идващи от чужбина.

В сравнение с това Великобритания не предлага много такива щедри отстъпки на постоянно работещите там чужденци, посочват експерти. 

Всичко това обаче идва на съответната цена. За да се възползва от облекченията във Франция човек трябва да е живял в чужбина най-малко пет години. В Испания пък служителят трябва да получава заплата от дружество извън страната, за да получи по-ниска данъчна ставка. Ирландия изискват експатът да изкарва най-малко 75 000 евро на година, за да важат облекченията. В Холандия пък човек не може да работи по-близо от 150 км от холандската граница през последните 16 месеца. В страната също така има и таван на бонусите за банкери, което също е фактор.

Важно е да се вземе предвид и това, че изгодните сделки важат за лични данъци, а не за корпоративни. Във Великобритания корпоративният данък е по-нисък от този във Франция например. Също така трудовото законодателство е много по-строго в страни като Германия, което кара компаниите да се замислят, преди да преместят големи части от бизнеса си на континента.

И не на последно място парите не са всичко. Фактори като език и места в частните училища също играят важна роля при взимането на решение за преместване в чужбина.

Но по-ниските данъчни ставки безспорно улесняват служителите във взимането на решението да се откажат от Лондон за сметка на друг европейски град.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
fallback