fallback

Хранителната индустрия – жизнеспособният отрасъл на гръцката икономика

В сектора преобладават малки компании, но реализират 22% от общите приходи в гръцката икономика

18:18 | 27.12.17 г.

Хранителната индустрия заема най-голям дял в промишлеността на южната ни съседка Гърция, показват данни на Фондацията за икономически и индустриални проучвания (IOBE), цитирани от в. „Катимерини“.

Компаниите в този сектор дават работа на най-голям брой служители в индустрията – 28%, спрямо 9% за металургичните компании. Като цяло компаниите от хранителната индустрия са 25% от всички промишлени предприятия, а металургичните – 13%, показва още статистиката.

По отношение на финансовата част на нещата хранителната индустрия произвежда 20% от общият продукт на гръцката промишленост, а приходите ѝ са на второ място (22% от общите) след сектора на горивата и рафинериите (33%).

Данните показват още, че в сектора на храните в Гърция преобладават малки компании – при производството на храни те са 95%, а при напитки – 87%. В повечето случаи дори става въпрос за микропредприятия – с до десет души.

По отношение на финансите обаче големите компании (с над 250 служители) доминират – те заработват 36% от приходите в целия сектор на храните и 57% - на напитките. Но е факт, че микропредприятията в хранителната индустрия държат не малък дял от приходите – 18,2%. Броят на тези предприятия е 13 хил.

В сектора по производството на напитки микропредприятията са 661, а делът от общите приходи е 7,8%.

„Катимерини“ отбелязва още, че годишното потребление на храни и безалкохолни напитки в Гърция намалява с 20% по абсолютна стойност в периода между 2010 година и 2015 година. През 2015 година средната годишна консумация на храни и напитки е на стойност 2 000 евро на човек. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
fallback