fallback

Балансите на централните банки в САЩ, еврозоната и Япония: Голямото разминаване

Балансът на ЯЦБ може да достигне двойно по-голяма стойност от тази на Фед след 2 години

14:00 | 24.08.17 г. 6
Автор - снимка
Създател

Тази година балансите на централните банки на САЩ, Япония и еврозоната за кратко се сближиха, изчислени в долари, но предстои да поемат по много различни пътища, пише Bloomberg.

След като балансите и на трите институции достигнаха 4,5 трлн. долара, стойностите започнаха да се отдалечават основно заради поскъпването на еврото и на йената. Тъй като се очаква през следващите месеци Федералният резерв на САЩ да започне да свива баланса си, а пък Японската централна банка (ЯЦБ) да продължи с безпрецедентното изкупуване на облигации, балансът на ЯЦБ може да достигне двойно по-голяма стойност от този на Фед след 2 години.

Ситуацията при Европейската централна банка (ЕЦБ) е много по-трудна за разпознаване и инвеститорите ще слушат внимателно коментарите на Марио Драги в петък на симпозиума в Джаксън Хол, щата Уайоминг. Тъй като ръстът на европейската икономка набира сила, икономистите може тази есен да започнат дискусии за стратегията си през 2018 г., включително свиване на покупките на облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:21 | 13.09.22 г.
fallback