fallback

Седем искания, които може да означават война

В спора с Катар почти няма възможност за компромис и се задава дълготрайна конфронтация

08:17 | 05.07.17 г.
Автор - снимка
Създател

Когато днес официалните дипломатически лица на Саудитска Арабия говорят за Катар, в тона им се усеща същата омраза, с която се бележат и изказванията им за историческия враг Иран. Това е така от 5 юни насам - денят, в който арабските съседи на Катар блокираха малкото емирство, отрязвайки пътя по въздух, море и суша и прекъсвайки дипломатическите си отношения.

До тази сутрин (сряда, 5 юли) Катар има срок да отговори на списъка с изисквания на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (OAE), Бахрейн и Египет. Днес външните министри на четирите държави възнамеряват да дискутират в Кайро как искат да процедират в бъдеще срещу Катар и да обсъдят отговора на правителството в Доха  на 13-те искания, който катарският външен министър предаде в понеделник на владетеля на Кувейт Шейх Сабах. Той е посредникът между враждуващите страни, пише Матиас Брюгман в коментар за германския икономически всекидневник Handelsblatt. 

И германският външен министър Зигмар Габриел е на „турне“ в Близкия Изток, като от седмици говори с различните страни, независимо дали в лични срещи в Берлин или Волфенбютел, или по телефона. Сега е и на мястото на събитията. В понеделник Габриел, който е и вицеканцлер, бе на среща в саудитския пристанищен град Джеда, където крал Салман, правителството и целият антураж избягаха от горещото лято в столицата Рияд. Следва среща с външния министър Адел ал-Джубейр, а след това – срещи с ръководителите на ОАЕ в Абу Даби и с тези на Кувейт и Катар.

„Впечатлението ми е, че сега всички страни се опитват да намерят място, пространство, в което може да се разберат“, заяви Габриел във вторник сутрин в Абу Даби. „Докато се стигне дотам, има дълъг път“, допълни той. Официално германският външен министър не иска да е посредник, но германската „совалкова“ дипломация е пословично силна.  Габриел подкрепя „категорично" Кувейт в посредническите усилия. Съдбата на региона и на конфликта „касае и нас и нашите интереси", подчертава германският политик. В Джеда след срещата си с ал-Джубейр той  е подчертал необходимостта от съвместна борба срещу финансирането на тероризма. Това е официалното обвинение, което повдигат срещу Катар четирите блокиращи страни.

Неофициално обаче критиката отива много по-далеч: Катар се е намесвал сериозно в политиката на Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн, твърдят висши държавни служители. Дали става дума за финансиране на атентат срещу свещения ислямски град Мека, дали иде реч за подкрепа на шиитската опозиция срещу сунитския крал на Бахрейн, или за съдействие на мюсюлманските братства в Египет или ОАЕ. 

Мюсюлманските братства разпространяват политически ислям и пропагандират срещу монархията или за военно управление. В Саудитска Арабия за катарците се твърди, че са торпедирали чрез пропагандата на платени критици смелите планове за премоделиране на икономическото развитие на престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Зад всичко това се криела станалата пословично богата заради огромните си запаси от газ страна, която не знаела какво да прави с буйното си  его. Емирството искало да докаже, че може да влияе на всичко и всеки, поясняват официални лица от противоположния лагер, независимо дали става дума за Световното първенство по футбол в горещата пустиня или нещо друго.

Официално списъкът с изискванията към Катар се състои от 13 точки. Той обаче е така съставен, че Катар няма да може да го изпълни, разкритикува го скоро след публикуването му преди 11 дни катарският външен министър Мохамед Абдулрахман ал-Тани. Междувременно той стана по-конкретен и обяви в официалния отговор на своята страна до Кувейт, че Катар не може да задоволи много изисквания. Исканото предаване на представители на иранската революционна гвардия не може да се осъществи, защото няма такива в Доха.

Ето и основните искания към Катар:

Прекратяване на финансирането на тероризма

С това четирите държави имат предвид предполагаемата подкрепа от страна на  Катар на палестинската Хамас, ливанската Хизбула, Мюсюлманското братство, екстремистката милиция "Ислямска държава" и фронта Ан Нусра, който се бори в Сирия срещу диктатора Башар Асад, но се разглежда като клон на терористичната мрежа Ал Кайда.

Хамас действа предимно в ивицата Газа, където Катар заплаща за строежа на жилища и се бърка в джобовете си, ако Хамас не може да плати на местните административни служители.

Катар нарича Хамас революционери, а организацията е класифицирана като терористична, казват представители на катарските противници. Катар обаче отрича контакти с Хизбула, Ал Кайда и ИДИЛ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:11 | 07.09.22 г.
fallback