fallback

След победата на Тръмп светът става непредвидим

Най-големият победител след изборите в САЩ е Путин, а най-големият губещ - притиснатите от Русия държави в Източна Европа, смята анализатор

17:41 | 09.11.16 г. 20
Автор - снимка
Редактор

Победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ шокира Европа. Както и при Brexit резултатите от предварителните социологически проучвания отново се оказаха погрешни и до последния ден според тях опонентът му Хилари Клинтън се радваше на комфортна преднина, пише онлайн изданието EurActiv.com.

Предвид че републиканците овладяха напълно и Конгреса на САЩ – и Сената, и Камарата на представителите, Тръмп се очертава да получи огромна власт.

Според Даниел Грос, директор на Центъра за европейски политически изследвания, с идването на Тръмп на власт ще се окуражи развитието на популизма по целия свят. Така става почти сигурно, че лидерът на френската националистическа партия Марин льо Пен ще стигне до финалния тур на президентските избори догодина, а светът като цяло става напълно непредвидим, подчертава изданието.

Предизборното обещание на Тръмп да помогне за защитата на Европа като част от НАТО само ако членките на Алианса изпълняват пълните си задължения също предизвиква безпокойство, особено в Балтийските държави.

Според Грос Европа трябва да се възползва от възможността да покаже, че остава бранител на човешките права. „Америка се движи в обратна посока. Това, което трябва да направим, е да се сближим и да засилим външната и вътрешната политика в навечерието на ключовите избори през следващата година“, допълва той.

Грос прогнозира също така, че с Тръмп начело тежестта на западното общество в глобален аспект ще намалее значително.

„Истинската демокрация е в упадък, докато тесногръдата нелиберална демокрация е във възход“, казва още Грос, цитирайки термин, въведен от премиера на Унгария Виктор Орбан.

Експертът допълва още, че резултатите от изборите в САЩ не отразяват икономически проблем, а проблем с идентичността.

„Европа трябва да даде знак, че ще се държи заедно. Вече се мисли и за единна стратегия за отбрана“, коментира той, като подчертава обаче, че без Великобритания тази стратегия изглежда все по-малко осъществима.

„С Тръмп и Путин подобна обща европейска стратегия е необходима“, казва още Грос.

Чарлз Грант, директор на Центъра за европейска реформа, допълва, че най-големият победител от изборите в САЩ е Путин, а най-големият губещ – Украйна и другите държави от Източна Европа, притиснати от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
fallback