IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е с опряно в челото дуло и трябва да изживее своята перестройка

Ако Брюксел не пожелае реформа, може да съжаляваме, че не сме изпреварили Великобритания

22:45 | 24.06.16 г. 24
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Едно от най-важните постижения на ЕС е принципът за свободно движение на стоки, капитали и хора между 28-те страни. Всеки гражданин на страна от Съюза има неограничено право да живее и работи практически навсякъде. Поданиците на Кралицата също се възползват от тази възможност. В момента около 1,2 млн. британци живеят в други страни от ЕС, а около 3 млн. небритански граждани на ЕС живеят във Великобритания. Благодарение на правилата на ЕС те са в състояние да се движат през Ламанша с минимум документи. Brexit предвещава да промени значително това правило. 

Възможно е, разбира се, Великобритания да постигне споразумение за нов договор с ЕС, който да позволи свободно движение между Острова и Европа. Негодуванието спрямо имигрантите обаче - особено от по-бедните страни, като България и Румъния, е ключова движеща сила в подкрепа за Brexit. Така че британското правителство ще бъде под огромен натиск да се откаже от текущия режим.

Brexit може да доведе до разпадане на Великобритания

Излизане от ЕС може да промени цялостния облик на Острова. В момента Обединеното кралство се състои от четири страни - Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. При отделяне от Европа обаче то може да и не остане обединено за дълго.

Анкети показват, че Шотландия като цяло подкрепя пребиваването си в ЕС. Въпреки че решиха да останат в състава на Великобритания на референдума за независимост през 2014 г., те виждат Кралството като част от ЕС. При Brexit ръководната роля ще се измести изцяло от Брюксел в Лондон, което може да накара гордите шотландци да поемат по друг път.

Сходни коментари се чуват вече и от двете Ирландии – Северна Ирландия и Ейре. Политически движения в двете страни вече призоваха за обединение и запазване на европейския "статут".

Какво следва за Европа при Brexit

Никой не може да каже с точност. Все пак съществуват два базисни сценария – оптимистичен и реалистичен.

Оптимистичният е европейските лидери да възприемат решението на Великобритания да се отдели като звучен шамар, който да ги провокира да направят така дискутираните от години структурни и икономически реформи. Бюрократщината – една от причините във Великобритания от години да има дебат дали членството в ЕС е изгодно, може да бъде оставена на заден план и да се отстъпи пред един наистина свободен пазар, общи ценности и воля за развитие на всички региони на континента. В този смисъл Brexit може да се окаже дори спасителният пояс за Европа.

Реалистичният вариант за жалост не е толкова перспективен за никого. Политически конфронтации, още по-голяма икономическа стагнация, все по-малко правомощия за отделните правителства и засилване на централната власт в Брюксел. Историята, дори и близката, познава много примери как завършват подобни политически формирования.

ЕС е с опряно в челото дуло и трябва да изживее своята перестройка. Ако не го пожелае наистина, някой ден всички може да съжаляваме, че не сме изпреварили Великобритания.

Още подобни анализи четете в сайта на Bloomberg TB Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Доколко делегираният избор е реална демокрация ... е отделен въпрос.Питам се, ако ЕС се беше държал принципно, примерно с гърците и ги бяха изхвърлили, сега кои щяха да излизат от ЕС ?! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
georgi_shum
преди 8 години
Имам в предвид избираме ги ние, европейците. Оланд и Меркел са ги избрали, съответно французи и германци. Юнкер е избран от всички европейци гласували за ЕНП на изборите за европарламент през 2014та. Шулц също е легитимно избран евро депутат от ПЕС. Туск е избран пък от същия този легитимно избран от нас Европарламент..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
ми...как точно аз и ти ги избираме, би ли ми казал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
scott
преди 8 години
ми да!и на изток комунистите останаха на власт и са си доообре. за сметка на останалите. те тва имат предвид и на запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 14
georgi_shum
преди 8 години
А ако оставим майтапа настрана ще я направят тези, които си изберем. Всеки един от изброените от теб е дошъл на власт след избори. Хайде без Шулц, но пък никъде не съм чувал председател на парламент да се избира пряко. Това има на тезгяха това избираме. Или пък си мислиш, че Льо Пен, Фарадж или.онова другото холандско ***.дерме ще се справят по добре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 11
georgi_shum
преди 8 години
Аз викам да те пратим теб да я направиш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Същия куклен театър !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още