fallback

Какво ще движи пазарите през седмицата

Пазарните участници ще следят с особено внимание срещата на Европейската централна банка

09:43 | 07.03.16 г. 4
Автор - снимка
Създател

Пазарите са изправени пред неособено интересна седмица с редица макроикономически данни, но също така и с ключовото заседание на Европейската централна банка.

„За заседанието си през март централната банка загатна ново преосмисляне на парично-политическите си намерения. Ето защо и очакванията на пазарните участници са високи“, пояснява пред германския Handelsblatt Улрике Кастенс, икономист в Sal. Oppenheim.

Повечето борсови участници са убедени, че ЕЦБ ще продължи да смекчава своята парична политика, за да насърчи икономиката. Ако Драги разочарова пазарите, борсите са заплашени от нови турбуленции, като дори може да се стигне до срив, подобен на този, който последва декемврийското заседание на ЕЦБ.

В понеделник, 7 март, изявление ще направи гуверньорът на Bank of Japan Харухико Курода, който заема поста управител на банката през март 2013 г. с мандат от пет години.

Германия ще предостави данни за фабричните поръчки през февруари на месечна и годишна база. Индикаторът отразява стойността на всички получени поръчки (без данъка върху оборота), които са приети от местните производствени единици с минимум 50 служители през отчетния период. Месечният индекс на фабричните поръчки се смята за един от най-важните индикатори за проследяване и анализиране на краткосрочния икономически тренд в Германия. 

В еврозоната ще бъде публикуван SENTIX Investor Confidence - едно от водещите проучвания за инвеститорското мнение, което осигурява данни относно това какво инвеститорите мислят за пазара. Самото проучване се провежда между 2400 души в страна (от тях 510 са институционални инвеститори) относно мнението им за 10 различни пазара. Проучването се състои от очакванията на инвеститорите за 1- и 6-месечен период. Очаква се индексът да се повиши до 8,3 пункта от предишната си стойност от 6 пункта.

В САЩ се очаква изявлението на Стенли Фишер, член на Борда на управителите на Федералния резерв. Неговият мандат на заместник-председател изтича на 12 юни 2018 г.

Също в САЩ ще бъдат публикувани данни за краткосрочните и средносрочните потребителски кредити, отпускани на частни лица, без такива със залог на недвижимо имущество. Очакванията са през януари те да са достигнали сумата от 16,4 млрд. долара, докато през декември бяха за 21,3 млрд. долара.

Във вторник, 8 март, Япония ще представи финалните си данни за брутния вътрешен продукт за четвъртото тримесечие на 2015 г. и за цялата година. Очакванията са да бъде отчетено свиване от -0,3%.

В Китай ще бъде отчетен търговският баланс на страната за февруари. Той представлява разликата между паричната стойност на износа и вноса в икономиката за определен период от време. Очаква се сумата да достигне 406,2 млрд. долара.

В еврозоната ще бъдат представени данни за брутния вътрешен продукт (БВП), който измерва общата икономическа активност, за третото тримесечие на годината. Индексът на обема на БВП се изразява по отношение на ЕС, като средната му стойност е приета за 100 пункта. Очаква се БВП да нарасне с 0,3% на месечна база и с 1,5 на сто на годишна база.

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни се очаква да защити членството на страната в ЕС пред парламентарна комисия в Лондон. 

В сряда, 9 март, Централната банка на Канада ще определи краткосрочните лихвени нива. Това се осъществява чрез промяна на овърнайт лихвата. Целта на канадската паричната политика е да поддържа нивото на инфлация, измервана чрез индекса на потребителските цени на годишна база, като за тази цел банката работи в тясна връзка с правителството. От 1995 г. целевият диапазон е между 1 и 3 процента. През ноември 2000 г. банката въведе система от 8 фиксирани през годината дати, на които се обсъждат евентуални промени на лихвените равнища. Решенията се взимат на базата на консенсус.

Reserve Bank of New Zealand, централната банка на Нова Зеландия, също ще определи своите лихвени нива. Тя използва паричната си политика, за да поддържа ценова стабилност съгласно директивите, заложени в Съглашението за политически цели (PTA). Сегашното изисква задържане на инфлацията на нива между 1 и 3 процента в средносрочен план. Банката провежда паричната си политика с помощта на определяне на лихва по овърнайт депозити (Official Cash Rate), която се преразглежда осем пъти годишно. Тази лихва влияе върху цената на кредитния ресурс в икономиката на Нова Зеландия, като по този начин предоставя възможност на централната банка да оказва влияние върху инфлацията и икономическата дейност. 

В четвъртък, 10 март, властите в Пекин ще представят данни за потребителските и производствените цени за февруари. Индексът измерва промените в цените на потребителски стоки и услуги. Очаква се той да достигне 1,8% на годишна база.

С голямо нетърпение пазарите очаква решението и изявлението на Европейската централна банка за лихвените нива. В изявлението на ЕЦБ се съдържат важни икономически условия и фактори, които оказват влияние на решенията за паричната политика.

По принцип централната банка има за цел постигането на годишна инфлация в размер на 2% или по-малко, но близо до тези нива. ЕЦБ е основният издател на банкноти и съдържател на банковия резерв на зоната. Това означава, че тази институция е монополист в предоставянето на пари в обращение. Съгласно това правило банката определя условията, според които търговските банки заемат капитал от централната банка и по този начин тя влияе на условията, по които банките търгуват една с друга на паричния пазар. ЕЦБ осигурява средства за банковата система и начислява лихви, като има пълната свобода да определя основната лихва. Промяната на основната лихва пряко засяга лихвите на паричния пазар, а непряко - лихвите по кредитите и депозитите, предлагани от банките на техните клиенти.

Ако ЕЦБ понижи, както се очаква, основните лихви с 0,2 процентни пункта до -0,5 процента, банките ще трябва да плащат по-високи такси, за да държат парите си в ЕЦБ. Според главния икономист на Commerzbank Михаел Шуберт е възможна и разнородна лихва, при която до определена сума на държаните в централната банка пари търговските банки да плащат по-ниска или въобще никаква наказателна лихва.

В САЩ ще бъдат публикувани данни за молбите за помощи за безработни, които се отразяват всяка седмица в отчет, изготвен от Министерството на труда в САЩ. „Първоначалната молба" (Initial Claim) по същността си е попълнен документ от безработните лица до местните власти, който се счита за искане за обезщетение или възможност за компенсация. Чрез него се отбелязва началото на период, през който заявителят получава помощи за безработица. Проучването обхваща броят на молбите, регистрирани предходната седмица, и е важен измерител за пазара на труда на САЩ, който се следи внимателно от ФЕД.

В петък, 10 март, Германия и Испания ще предоставят данни за ръста на потребителските цени за февруари.

Международната енергийна агенция ще представи месечния си доклад за глобалното търсене и предлагане на петрол.

САЩ ще затворят седмицата с доклад за вносните цени, докато Baker Hughes ще представи седмичните данни за броя на добивните платформи в САЩ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:04 | 03.09.22 г.
fallback