IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика потъва, а защо Путин се усмихва?

Русия е изпаднала в най-продължителната си рецесия за последните две десетилетия

12:11 | 04.03.16 г. 194
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия е изпаднала в най-продължителната си рецесия за последните две десетилетия и от нея напоследък не идват никакви добри икономически новини. Има обаче един показател, който нараства, и той е от най-голямо значение за Владимир Путин - неговите валутни резерви, коментира Bloomberg, цитирана от БТА.

Към 19 февруари централната банка е имала 379 милиарда долара чуждестранната валута и злато. Това е с 29 милиарда долара повече в сравнение с априлския минимум от миналата година и така Русия е единственият развиващ се пазар, отчитащ повишение на златно-валутните си резерви.

И докато Китай и Саудитска Арабия харчат десетки милиарди долари за укрепване на валутите си, централната банка в Москва се отказа от интервенции. Откакто в края на 2014 година похарчи безрезултатно над 67 милиарда долара в опит да стабилизира валутата си, Русия не е дала нито цент в подкрепа на рублата. Миналата пролет дори започна да купува валута.

"Никаква похарчена сума от валутните резерви няма да стабилизира рублата", каза през февруари първият заместник-ръководител на руската централна банка Дмитрий Тулин, когато рублата удари ново дъно. "Много е лесно да си изстреляш всичките патрони бързо, но това във всички случаи ще бъде временна, пирова победа".

Такава гледна точка отразява резкия обрат, който Путин направи преди година, когато реши на всяка цена да пести кремълската валута на фона на спадащите цени на петрола и санкциите на САЩ и ЕС, значително ограничили достъпа на Русия до западните финансови пазари. Когато петролът силно поевтиня, наложи се курсът на рублата да бъде пожертван, макар че преди време той бе първостепенният икономически приоритет.

Сега от руския инвестиционен фонд, чиято основна част се държи от руската централна банка под формата на авоари, може да се харчи, стига общата сума на резервите да не намалява. "Повече няма да горим резервите", заявил Путин, когато централната банка освободи курса на рублата.

Икономическият експеримент отразява неговата убеденост, че златото и валутата в банката са най-добрата гаранция за финансовата независимост на Русия, твърдят високопоставени руснаци, обсъждали с него темата. Откакто дойде на власт през 2000 г., Путин започна да увеличава резервите от тогавашното им равнище от едва 13 млрд. долара и плати дълговете на Русия, които днес са едни от най-ниските сред големите икономики.

"Владимир Путин призна силата на резервите през 2008-2009-а, когато именно благодарение на тях оцеля през кризата и не понесе значителни загуби", каза Алексей Кудрин, който по това време е бил финансов министър, а и досега редовно се среща Путин, за да обсъждат икономическата политика. "Да останеш с малки резерви сега би било трудно дори чисто психологически".

На 1 март Путин отхвърли призивите средства на централната банка да бъдат използвани за съживяване на икономиката, заявявайки пред група бизнесмени, че "златно-валутните резерви са създадени от централната банка за други цели, не за финансиране на текущи икономически проблеми".

Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 10 rate down comment 19
data
преди 8 години
хахах , "продължителност на живот " е статистически показател измервам от всяка статистика по света . Явно ти си по напред от статистиците по света . Трябва да те послушат и да спрат да го наблюдават . А това което крепи Путин на власт се нарича "имперско самочувствие" което той експлоатира майсторски докато краде кинтите на руснаците . Жалко че няма как да разберем в кви кинти са му инвестициите и спестяванията на "великия държавник" :):) *** злите езици говорят че не са в рубли :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 23 rate down comment 5
deant
преди 8 години
моята теза е, че твоята теза е от типа "вие шо биете ***" ама насочено към Путин. И не мисля, че войната в сирия е това, което крепи Путин на власт. Пак казах няма как да видиш нещо, което не искаш сам да видиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 25 rate down comment 5
deant
преди 8 години
Продължителността на живота е също доста имагинерно понятие. Дай ми линк с начина на смятане. Ама я сметни и качествотото на този "дълъг живот"? Или пък как така в тоя период споменат от теб българите намаляха с 3 мил и се претопиха в други нации? Гюнсуратлък отвсякъде гледам тези дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 9 rate down comment 17
data
преди 8 години
Сега , тезата ми е че Путин и кликата му водят войни за да се задържат на власт и просто искам да ви обърна внимание че това не е негово гениално откритие а е стратегия стара като света . Та ква е твоята теза не разбрах ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 23 rate down comment 5
deant
преди 8 години
Изреди войните на Русия. Ама изреди и на всички членове на НАТО и на самото НАТО. И после сам си прави изводите, въпреки, че се съмнявам, че можеш/искаш да видиш по далеч от носа си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 8 rate down comment 14
data
преди 8 години
Аз нямам против нечия идеология а дали тя работи или не . Та понеже ми е писнало да спорим за имагинерни показатели ето ти един комплексен - продължителност на живота . Включва в себе си кажи речи всичко - и сигурност и образувани и здравеопазване и правораздаване . Та примерно през лошият преход в Бг продължителността на живота се е увеличила със 6 г. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 11 rate down comment 6
deant
преди 8 години
след тебе. от тебе само евроатлантически лозунги, ама не виждаш, че двора НИ в европа е заринат ***. Иначе да пишем простотии за Русия и останалия свят можем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 21 rate down comment 5
pinoccio
преди 8 години
Ти, както и много други, не разбираш как мисли руснакът. Той не мисли както нас - в Европа и САЩ, да речем. Народната памет е много упорит плевел, който трудно бива изкореняван. Руснакът още помни комуналките, диктатурата, идеологията, великата саможертва и т.н. Тази смесица трудно може да роди човека, който да припознае демокрацията. Това е тяхна специфика. Същото е и с китайците. Не била гръмнала пушка. Ти, друже, забравяш Тянанмън. Дали когато танкове газят демонстранти е по-тихо, отколкото като гърми пушка? Тогава ККП каза - няма друга партия освен нас. По параметрите за политически живот това не е ли недемократично и антиобществено, къде е гражданското общество? Китай е работилницата на света. Че ти много ли ще си щастлив да кърпиш на цялата махала обувките, ако ще и мазерати да караш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 8 rate down comment 7
data
преди 8 години
нещо съществено ? или само лозунги ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 9 rate down comment 10
data
преди 8 години
имаш ли доводи или просто си пишеш ? Щот аз мога да ти зредя войните който води от 10 г. насам . Това му е мисля 4-тата . Ти кво ша речеш като защита на тезата си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още